PE PERIOADA STĂRII DE URGENȚĂ, ŞOMERII NU AU OBLIGAŢIA SĂ SE PREZINTE LUNAR LA AGENŢIA LA CARE SUNT ÎNREGISTRAȚI, PENTRU VIZĂ

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Brăila anunță că pe perioada stării de urgenţă instituite pe teritoriul României, persoanele care beneficiază de indemnizaţie de şomaj nu au obligaţia să se prezinte lunar la agenţia la care sunt înregistrate, pentru a primi sprijin în vederea încadrării în muncă (viza lunară).

„Această precizare este în conformitate cu prevederile art.XII, alin (1) din OUG nr.32/2020, care modifică şi completează OUG nr.30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2: «pe perioada stării de urgenţă instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României, obligaţia prevăzută la art. 41 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, nu se aplică».

De asemenea, potrivit art. XII, alin (2) din OUG nr. 32/2020: «prin derogare de la prevederile art.61, alin (2) din Legea 76/2002, în cazul neîncadrării în muncă, reînnoirea de către șomerii care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în condițiile prevăzute această lege, a cererii pentru a fi luați în evidență în vederea medierii, se face în termen de 30 de zile calendaristice de la data încetării stării de urgență» “, se arată într-un comunicat dat publicității.