Pe surse: Președintele Marcel Ciolacu ar fi afirmat că dacă PSD Brăila mai pierde primari în favoarea PNL, este cazul ca Iulian Chiriac să-și piardă funcția de președinte al PSD Brăila

Președintele PSD Brăila, Iulian Chiriac, și-a început cu stângul „domnia”, printre altele, prin faptul că din primele luni ale mandatului său s-a manifestat cu aroganță față de colegii săi primari PSD din județ, pe care nu a avut nicio reținere în a-i jigni și a-i umili de față cu alții, chiar dacă era vorba de femei și chiar dacă era vorba de oameni care au adus PSD-ului voturile care l-au făcut să fie pe primul loc la nivel de județ la alegerile din 2020.

Preluarea președinției PSD Brăila l-a schimbat mult pe Chiriac, care a devenit arogant și-și permite comportamente deplasate nu doar în relație cu colegii săi de partid, la discuții sau întâlniri private, ci și în ședințele  Consiliului Județean, care sunt publice și în care le spune unor consilieri județeni (liberali), printre altele, că „au Alzheimer” și că „spun aberații”. Și nu analizăm aici calitatea intervențiilor unor consilieri – care poate fi un subiect aparte -, ci ne referim strict la modul în care înțelege să se manifeste președintele CJ Brăila, care nu este genul de om care spune numai lucruri geniale.

Mai mult, ca să pedepsească ziariștii care fac comentarii critice la adresa sa, Chiriac nu mai face conferințe de presă nici măcar la solicitarea noastră, nu ne mai dă informații legate de subiecte de interes public ce țin de competența CJ și i-a interzis și vicepreședintelui CJ, Ionel Epureanu (PSD), să ne mai dea informații.

Nu știm ce părere au alții, dar nouă ni se pare culmea absurdului ca un om ca Iulian Chiriac (pe care ne-am permis să-l criticăm uneori) să-i interzică ceva unui om ca Ionel Epureanu (pentru care avem tot respectul și pe care nu am avea rețineri să-l criticăm, dacă am considera că a făcut ceva ce merită criticat. Deocamdată nu am avut motive să-l criticăm).

În acest context tensionat din interiorul PSD Brăila, unii primari social-democrați deja au anunțat că „vor trage pe dreapta” în sensul nu vor mai candida la următoarele alegeri – dorința unora fiind să se retragă definitiv din politică -, alții au anunțat public că „vor face dreapta”, în sensul că la următoarele alegeri vor candida din partea PNL, iar din informațiile noastre, alții au luat deja decizia de a trece la PNL, dar încă nu au anunțat-o public. Chiriac a fost consecvent: a continuat să-i vorbească de rău pe cei care au ales să treacă din tabăra PSD în cea a PNL, ceea ce i-a făcut pe ceilalți primari social-democrați să-și dea seama că și înspre ei va arunca noroi, dacă ar pleca din partid.

Precizăm că primarii care au anunțat deja că vor candida din partea PNL la următoarele alegeri nu și-au dat demisia la modul oficial din PSD, fiindcă asta ar înseamnă să-și piardă mandatul; ei așteaptă să se apropie data alegerilor locale și atunci vor semna adeziunea la PNL. Pe de altă parte, deși știe că acei primari sunt ca și plecați din PSD, conducerea social-democrată brăileană nu vrea să-i dea afară din partid, fiindcă în acest caz, legea le permite acestora să se înscrie în PNL și să-și păstreze mandatul. Fiindcă nu vor să-i facă o bucurie lui Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, cei din PSD îi țin în continuare în partid pe primarul din Chiscani și primărița din Viziru – care deja se afișează cu liberalii – și încearcă din greu să-i convingă pe primarii PSD bănuiți că ar avea intenția să facă dreapta, să rămână pe banda din stânga. Cum „încearcă din greu”? Le promit diverse finanțări din banul public.

Colac peste pupăză, Iulian Chiriac și-a stricat de ceva timp și relația cu primarul Marian Dragomir – care este mai nou președintele Organizației Municipale PSD Brăila -, ceea ce nu-l ajută deloc pe cel dintâi.

Potrivit unor surse din PSD, Iulian Chiriac a pierdut în ultima perioadă și în ceea ce privește susținerea de jos, dinspre baza organizației, dar și în ceea ce privește susținerea de sus. Și o să facem referire la o informație importantă obținută de la aceste surse: președintele PSD Marcel Ciolacu ar fi foarte nemulțumit de modul în care merg lucrurile în PSD Brăila, de modul în care face față Iulian Chiriac funcției de președinte, de faptul că sub conducerea acestuia PSD Brăila pierde primari în favoarea PNL, de faptul că sub conducerea acestuia PSD Brăila, care a fost ani la rând în top din punct de vedere al rezultatelor organizațiilor PSD din țară, a ajuns la mijlocul clasamentului, după cum arată un sondaj de opinie făcut recent de PSD. Aceleași surse ne-au spus că Ciolacu ar fi declarat într-o discuție cu colegi de partid din București că dacă PSD Brăila va mai pierde primari în favoarea PNL, Chiriac trebuie schimbat din funcție. Ciolacu a dat și un nume în ceea ce privește persoana care ar trebui să-i ia locul, afirmând că „……. n-are decât să-și asume el președinția PSD Brăila”.

Din informațiile noastre, vor mai fi primari PSD care vor trece la PNL, ceea ce face ca situația lui Chiriac să fie una delicată. Iar în cazul în care va pierde într-un fel sau altul funcția de președinte PSD Brăila înainte de alegerile din 2024 – nu discutăm aici detaliile statutare, fiindcă la o adică, dacă un om anunță subit că vrea să se retragă dintr-o funcție din motive personale, n-ai cum să-l împiedici – șansele sale de a fi candidatul PSD pentru președinția CJ Brăila scad semnificativ. În acest caz, este foarte posibil să se schimbe și planurile în ceea ce privește candidatura lui Ionel Epureanu pentru funcția de primar al orașului Ianca, la alegerile din 2024.

Epureanu a fost cel care a dus greul în ceea ce privește conducerea CJ în mandatul 2016-2020, iar alții și-au asumat meritele și au făcut poze la inaugurări și semnări de contracte. Și în acest mandat Epureanu este cel care știe cel mai bine ce se întâmplă în CJ Brăila, care este situația unor proiecte/ lucrări și în ce mod au fost alocați banii publici, nu Iulian Chiriac. Epureanu este un profesionist și un om de calitate, care și-a clădit o carieră prin propriile merite, prin muncă și corectitudine, nu prin sinecuri de la partid.

După acest al doilea mandat, Chiriac consideră că deja mănâncă administrație pe pâine și nu mai are nevoie de ajutorul lui Epureanu, așa că planul este ca acesta din urmă să meargă din 2024 la Primăria Ianca. Rămâne de văzut dacă planurile de acasă (din sediul PSD) se vor potrivi cu cele din târg, în vara anului 2024.