Pelerinaj la Biserica Greaca din Braila, de sarbatoarea Izvorului Tamaduirii

copil

“Biserica Greaca din Braila este unul dintre locurile sacre cele mai importante din spatiul Dunarii de Jos” – este declaratia facuta astazi de IPS Casian Craciun, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, la momentul sfintirii izvorului din subteranele lacasului de cult, cu ocazia sarbatorii Izvorului Tamaduirii.

Biserica Greaca din Braila este singura din Europa care are trei hramuri, iar izvorul aflat la 12 metri sub lacasul de cult da apa o data in an, in prima vineri dupa Paste. In fiecare an, in aceasta zi speciala, mii de credinciosi din toata tara vin in pelerinaj la Braila, pentru a-si umple sticlele cu apa sfintita, despre care se spune ca vindeca boli sufletesti si trupesti.

Primii pelerini au ajuns in oras inca de ieri, de la sute de km departare si s-au asezat la coada, spre a lua agheazma de la izvorul din care se scoate, anual, circa o tona de apa. Unii dintre ei au stat toata noaptea in curtea lacasului de cult, sub cerul liber, sau s-au adapostit in cortul special amenajat, in asteptarea slujbei de azi. Oamenii sunt convinsi ca apa face minuni, iar unii dintre pelerini povestesc despre vindecari incredibile, dupa ce au baut sau s-au uns pe corp cu aceasta.

Sfanta Liturghie Arhiereasca a fost oficiata in aceasta dimineata  de un sobor de preoti, in frunte cu Inalt Prea Sfintia Sa Casian Craciun, arhiepiscopul Dunarii de Jos. Pentru evita invalmaseala enoriasilor, Protoeria, in colaborare cu Jandarmeria, a luat masuri de siguranta, instaland garduri metalice pe o lungime de cateva sute de metri, in jurul bisericii.

Dupa slujba, in timp ce  binecuvanta multimea adunata la lacasul de cult, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a fost indrumat de credinciosi catre un adolescent caruia i se facuse rau stand la coada. Inaltul prelat i-a dat acestuia sa bea agheazma si s-a asigurat ca acesta se simte mai bine.

Izvorul va ramane deschis pana diseara, cand ultimul pelerin isi va fi luat apa tamaduitoare.