Pentru ce/cine se construiește un parc într-o zonă necirculată, între o clădire în ruină și niște foste magazii? Care e rostul acestei investiții?

Un parc construit într-o zonă în care nu trece mai nimeni, în care sunt foarte puține locuințe și în care, în plus, priveliștea este una dezolantă. Asta se construiește acum în port, pe strada Mare, pe un fost teren viran, în spatele sediului ADR Sud-Est.

Parcul amintit face parte dintr-un proiect mai mare, care se numește ”Reabilitare zone urbane degradate sector 1” și  care mai cuprinde amenajarea unui parc pe terenul din spatele Muzeului Brăilei, precum și reabilitarea carosabilului și a trotuarelor pe străzile Vadul Schelei, Mercur și strada Mare. Investiția este de circa 18 milioane de lei, din care 50% reprezintă fonduri europene, iar restul banilor vin de la bugetul local. Constructor este firma ”Concivia”.

Proiectul ar fi trebuit să fie finalizat integral în noiembrie 2022; termenul de finalizare a fost prelungit până în aprilie 2023, iar acum suntem în mai 2023 și încă nu e gata nici parcul de pe strada Mare și nici strada Mare.

Marea problemă nu este însă faptul că încă nu s-au terminat lucrările; cu voia lui Dumnezeu, la un moment dat se vor termina. Marea problemă este că teoretic, acest proiect are ca scop reabilitarea zonei pentru ca brăilenii – și nu numai – să aibă o nouă rută de promenadă. Practic, se cheltuiesc bani europeni și bani de la bugetul local pentru amenajarea unui parc într-o zonă în care este greu de crezut că va veni cineva să se relaxeze, într-o zonă în care e greu de crezut că vor veni brăilenii la promenadă.

De ce spunem asta? Hai să vă arătăm!

Dacă venim dinspre strada Ancorei, lucrurile arată azi așa:

Ca să ajungem pe strada Mare din strada Ancorei trecem pe aici:

Ok, să presupunem că Municipalitatea se va ocupa și va ridica din această zonă gunoaiele și va tăia bălăriile.

Priveliștea până să intrăm în parc este aceasta:

Ok, strada se va asfalta, dar e greu de crezut că acea clădire se va dărâma prea curând.

Să ne imaginăm că parcul este gata și arată minunat; dacă te așezi pe o bancă, pentru relaxare, ceea ce vezi împrejur este asta:

În zonă, pe Strada Ancorei, se află sediile unor firme, sediile ADR Sud Est și Zonei Libere, sediul Centrului „Bunici și Nepoți” și o clădire cu un etaj, cu locuințe sociale; în rest, teren viran.

Cei care vin la plimbare pe faleză pot alege să stea pe o bancă pe malul Dunării, cu priveliștea aferentă, sau să parcurgă traseul de mai sus, pentru a se „relaxa” în parcul care se construiește acum, cu priveliștea expusă mai sus.

Poate că primarul Marian Dragomir (PSD) va spune că și această întrebare e „o aberație” (așa cum etichetează mai nou toate întrebările care nu-i convin), dar ne riscăm: pentru ce/cine se construiește acest parc pe strada Mare? De ce se investesc bani într-un parc în care nu va veni nimeni? Nimeni, cu excepția polițiștilor locali care probabil vor face pază 24 de ore din 24, pentru că altfel există riscul să dispară în scurt timp tot ce este din lemn și tot ce poate fi vândut la fier vechi…

Și acesta nu e singurul parc făcut în municipiul Brăila într-o zonă nepotrivită; în noiembrie 2011, pe timpul primarului Aurel Simionescu (PSD),  pe un teren viran din cartierul Lacu Dulce era dat în funcțiune un parc care a costat 4,4 milioane de lei, din care 2 milioane au venit de la Fondul pentru Mediu, iar 2,4 milioane lei au provenit de la bugetul local.

Parcul din cartierul Lacu Dulce ocupă aproape 4 hectare, are alei pavate, avea o o fântână arteziană care funcționa, are stâlpi de iluminat, bănci de lemn și toalete ecologice. La acel moment au fost plantate în parc 650 de arbori și arbuști, inclusiv magnolii. Întrebat la inaugurare cine va veni în acest parc, având în vedere că e situat la ceva distanță de blocurile ANL și la o distanță și mai mare de zona de case, primarul Simionescu a dat asigurări că în planul Municipalității intră construirea de noi blocuri ANL, astfel încât în final acestea vor ajunge până în imediata apropiere a parcului.

Blocurile ANL despre care vorbea Simionescu nu s-au mai construit și parcul a fost și a rămas pustiu de mai bine de un deceniu. Singura prezență este cea a polițiștilor locali care asigură 24 de ore din 24 paza (din motivele expuse mai sus) și a câtorva câini.

Pe alei crește iarba, printre scândurile băncilor crește iarba, pe spațiul verde crește iarba…

Din ce am aflat, băncile au fost schimbate relativ recent, fiindcă de-a lungul timpului cele existente au fost deteriorate de ploi și zăpezi.

Când Brăila are atâtea probleme de rezolvat, chiar ne permitem să investim banii publici în astfel de lucruri?

Articole asemănătoare

Comments

  • Mircea dan

    12/05/2023

    Bv. Susțin inițiativa și propun schimbarea întregului sistem menegerial și colaboratori din consiliu de administrație.

    Replay
  • Mișu Cosmopolitu

    14/05/2023

    De râs toate încercările primăriei de a lua fața ,prin construirea parcurilor, unor mari proiecte, ca: stadion adevărat la standardele Brăilei, parcări civilizate, fără excluderea copacilor sau gardurilor vii, replantare, acolo unde-au fost tăiați și umbra a dispărut, un ștrand mare, chiar și plutitor, existent lângă primărie în vremuri socialiste,dar corecte, fată de cetățeni. Nu mai zic de aeroport, că vor pleca și puținii tineri ce populează (încă) urbea noastră… În rest, d-le Dragomir, cu Ciolacu și Ciucă, tot înainte,spre marea îmbogățire !

    Replay

Lasă un răspuns