Pentru inspectorul scolar general al Brailei, 30% din scoli inseamna “cea mai mare parte”

P1110488

Autoritatile brailene par hotarate sa minimalizeze problema lipsei de paza la un numar de circa 200 de unitati de invatamant preuniversitar, dintr-un total de 300 de astfel de unitati, existente la nivelul judetului Braila. Intrebate despre modul in care se asigura paza scolilor brailene, toate autoritatile, fie ele administrative, fie chiar cele ce coordoneaza activitatea din invatamant, vorbesc despre existenta pazei la mai toate scolile din Braila (pacalindu-i cu intentie pe cei care nu inteleg ca atunci cand acestea spun “Braila” se refera la municipiu, unde situatia este mai buna din acest punct de vedere, si nu la intreg judetul) si mentionand  negresit planurile lor de a monta camere de supraveghere in tot mai multe scoli (si pacalindu-i iarasi pe cei care nu stiu ca de fapt, pana la finele acestui an, este vorba despre un singur proiect, care vizeaza montarea de camere de supraveghere in maximum 8 licee, dintr-un total de 200 de unitati de invatamant fara paza).

Inspectorul scolar general al judetului, Catalin Canciu, a fost intrebat astazi de catre prefectul Lucian Olteanu care este situatia cu privire la paza scolilor si cu privire la camerele de supraveghere instalate in unitatile de invatamant brailene. Canciu a raspuns senin ca “cea mai mare parte” dintre scoli au sisteme de supraveghere video, desi aceasta afirmatie este departe de adevar, daca ne referim la intreg judetul – asa cum ar trebui sa o faca seful ISJ, pentru ca si elevii din mediul rural trebuie sa beneficieze de un mediu sigur, cand sunt la cursuri. Si nu ne putem permite sa consideram ca pentru seful ISJ, scolile din restul judetului sunt cantitate neglijabila…

“In cea mai mare parte, scolile au aceste sisteme de supraveghere video, chiar daca ele nu sunt  performante din punct de vedere al rezolutiei, dar zilele trecute, impreuna cu Consiliul Judetean, am decis sa continuam in liceele brailene dotarea cu astfel de sisteme de supraveghere care sa fie de real folos, mai ales pentru spatiile din jurul scolilor. Cred ca pe viitor, din ceea ce am vazut eu in gradinite, ar fi important si pentru aceste unitati de invatamant sa se monteze camere de supraveghere, pentru ca exista partea de vandalism pe care ar trebui sa o controlam”, a spus Canciu.

Un raspuns de-a dreptul suprinzator, avand in vedere ca potrivit unui recent raport al Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica Braila (ATOP) prezentat in fata autoritatilor locale, “din totalul celor  291 de unitati de invatamant preuniversitar, 92 (37 in mediul urban si 55 in mediul rural) sunt asigurate  cu sisteme de supraveghere video”.

Ori daca din 291 de unitati scolare din judetul Braila, doar 92 au camere video, aceasta este o situatie in care nu se poate aplica sintagma “cea mai mare parte”, decat daca stai foarte prost cu matematica. Sau daca ii banuiesti pe ceilalti ca stau foarte prost cu inteligenta…