Pentru PSD-iștii Iulian Chiriac și Marian Dragomir, liberalul Cătălin Canciu e răul pe pământ, cu puteri malefice nelimitate în Parlamentul României, la Ministerul Educației și în general, în Univers

Acuzații peste acuzații lansate de președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD) și de primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), la adresa inspectorului școlar general Cătălin Canciu (PNL), cei doi social-democrați considerându-l pe liberal vinovat pentru legile aprobate în Parlamentul României de parlamentarii PNL și PSD, pentru ordinele de ministru emise în cadrul Ministerului Educației, pentru că respectă legislația în vigoare (fie ea și una cu prevederi lipsite de logică), dar și pentru neputințele administrației locale în ceea ce privește premierea elevilor brăileni cu rezultate deosebite la învățătură. Mai mult, cei doi lideri PSD-iști au venit cu acuzații de genul „probabil” și „am auzit pe surse”, în condițiile în care ei conduc atât Consiliul Județean și Primăria municipiului, cât și PSD Brăila, deci au acces la informații oficiale și ar fi firesc să vină cu date concrete, documentate, nu cu bănuieli personale și zvonuri.

Dar să le luăm pe rând: cel care a pornit atacul în cadrul celei mai recente conferințe de presă organizate la Consiliul Județean Brăila – care se anunțase a fi pe teme de administrație, dar a vizat în mare parte ce face și ce nu face PNL -, a fost primarul municipiului, Marian Dragomir, care l-a acuzat pe Canciu că a schimbat directorul școlii din comuna Traian, „probabil pentru că doamna fiind apolitică, nu a dorit să se înscrie în PNL sau nu este membră PNL”. De asemenea, primarul a spus că a citit în presa locală o declarație a lui Canciu, ca răspuns la cererea unor părinți de a o repune în funcție pe directoarea respectivă, iar inspectorul școlar ca răspuns, „i-a comparat pe părinți cu acei comuniști care i-au cerut abdicarea Regelui Mihai. Acum eu ce să vă mai spn, că ar trebui să meargă la anumite instituții inspectorul școlar general, care astăzi se compară cu Regele Mihai, iar mâine cine știe cu ce se mai compară sau ce se visează? Poate să fie o pasăre, poate să fie orice animal… Eu nu am competențele profesionale în acest domeniu, ca să vă spun de ce inspectorul școlar se compară cu Regele Mihai. Sunt cu siguranță alți specialiști în domeniu care vă pot spuen de ce se compară cu Regele Mihai, dar mai ales vă pot spune ce anume ar trebui să i se prescrie ca să nu se mai viseze astfel de personalități”.

La rândul său, președintele Iulian Chiriac a spus că „a auzit pe surse” că șeful ISJ, „prin inspectorii pe care i-a numit, PNL, bineînțeles, cere – ceea ce mie mi se pare de nedescris – ca fiecare inspector să vină cu profesori care să se înscrie la PNL, plus elevi pe care să-i înscrie la PNL. Doamne ferește, am ajuns ceva de nedescris!”.

Dragomir a completat că același Canciu „vrea să se intereseze care a fost procedura de alegere la Consiliul Județean al Elevilor și probabil să anuleze și acea procedură, pentru că nu a putut să-și pună membrii de partid și acolo. Nu știu să vă dau mai multe detalii, dar o să verificăm și noi”.

Mai apoi edilul șef a vorbit despre faptul că „sunt mii de elevi la nivel național care primesc burse de merit și au medii între nota 1 și nota 4,99”, acuzându-l pe Canciu că și el, ca și ceilalați inspectori școlari generali din țară, respectă legislația care stipulează ca astfel de elevi să primească burse de merit: „Cu siguranță și la Brăila inspectorul școlar Canciu, prin Inspectorat, premiază cu burse de merit elevi care nu au nici măcar nota 5, care au nota 1. În paralel, în «România educată» a ministrului Educației și a inspectorului școlar general Canciu Cătălin, Consiliul Județean nu mai poate, după modificarea legislației, să premieze elevii cu performanțe”.

Chirac a intervenit, precizând că era pregătit cu documentația necesară pentru ca CJ să aprobe alocarea fondurilor necesare premierii elevilor cu rezultate meritorii, însă „pe legislație nu se mai poate, făceam un abuz în ceea ce privește legislația. Am vorbit și cu domnul primar, am sunat și la minister, am vorbit și cu doamna ministru și am rugat să modifice acel articol din lege, pentru că noi, administrația publică locală, vrem în continuare să ne premiem copiii merituoși”.

„Doar Primăria mai poate acorda stimulente elevilor, Consiliul Județean nu poate”, mai spus Marian Dragomir.

Le-am atras atenția celor doi că nu doar PNL este vinovat de modificarea legislației respective, în condițiile în care modificările legislative se fac în coaliția PSD-PNL, cu acordul premierului PSD Marcel Ciolacu. Dragomir consideră însă că „pentru deciziile luate de un minister este vinovat ministrul și partidul respectiv”.

Mai mult decât atât, primarul spune că „inspectorul Canciu este indiferent la faptul că nu se mai pot premia elevii de către Consiliul Județean, ci doar de către Primărie. Acum mă întreb dacă nu a fost o chestie concertată, inclusiv de PNL Brăila, care nu are niciun interes să fie premiați elevii cu performanțe”, pentru că aceste premii se dau de către administrația locală condusă de PSD; „PNL vrea să încurajeze mediocritatea, premierea elevilor cu medii de la 1 la 5, astfel încât votanții să fie păcăliți cu tot felul de trăznăi”.

Întrebați dacă ei chiar cred că liberalii brăileni, în general și Cătălin Canciu, în particular, au atâta putere politică, încât pot impune schimbarea unor legi – lucru care se întâmplă prin votul parlamentarilor PNL, dar și al parlamentarilor PSD – și pot impune emiterea unor ordine ale ministrului Educației, Chiriac a spus „nu cred că e atât de puternic”.

Dragomir nu exclude o posibilă influență malefică a lui Canciu și a PNL Brăila în acest sens…

În ceea ce privește premierea elevilor cu rezultate deosebite la învățătură, precizăm că nu sunt două legislații separate pentru Consilii județene și primării, ci este aceeași legislație. Cum este posibil ca pe aceeași legislație, Primăria Brăila să găsească o soluție pentru a premia elevii și Consiliul Județean Brăila să nu găsească, nu ne este clar. Ce ne este clar este că alte consilii județene din țară au putut să premieze elevii cu performanțe deosebite, iar CJ Brăila n-a putut.

Poate a aranjat Cătălin Canciu la Parlament și la Ministerul Educației și la conducătorii din umbră ai lumii ca CJ Brăila să nu poate să facă ceea ce alte consilii județene au putut…

Calarasi. Elevii olimpici premiat  de presedintele Consiliului Judetean,Vasile Iliuta/  –  Călărași, 27 octombrie 2023

CJ Sibiu aloca 220000 lei pentr premierea elevilor olimpici. Directorii si profesorii sibieni mai au 12 zile sa depuna dosarele 2 – Sibiu, 12 octombrie 2023

Consiliul Judetean premiaza excelenta in educatie-Adrian Gâdea: Am aprobat regulamentul de premiere si cuantumul stimulentelor financiare ce le vor fi acordate/ – Teleorman, 28 octombrie 2023

Premii in bani de la Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud pentru elevii, cadrele didactice, sportivii si antrenorii cu rezultate deosebite/ – Bistrița Năsăud, 1 noiembrie 2023

Consiliul Judetean Ilfov rasplateste excelenta in educatie: elevi si profesori incurajati si premiati/ – Ilfov, 14 noiembrie 2023.