Perchezitii DIICOT la firma braileana Marex

mascati

In aceasta dimineata, procurorii DIICOT au descins la sediul firmei “Marex” din Braila, unde fac perchezitii de cateva ore. In paralel, au loc peste 100 de perchezitii in Bacau, Bucuresti, Galati, Tulcea, Constanta, dar si in alte judete din tara, intr-un dosar in care prejudiciul este estimat la peste cinci milioane de euro. Mai exact, actiunea de amploare, organizata Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) vizeaza o grupare de traficanti de alcool contrafacut care s-au sustras de la plata accizelor.
Potrivit unui comunicat de presa al DIICOT, “procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism– Serviciul Teritorial Galati, impreuna cu lucratorii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate (B.C.C.O.) Galati, au declansat operatiunea de anihilare a unor grupari infractionale care, prin activitatea ilegala desfasurata au pus in pericol sanatatea populatiei. Astfel, procurorii DIICOT – ST Galati, impreuna cu politistii BCCO Galati si inspectori ai Directiei Generale Antifrauda Fiscala si Directia Generala a Vamilor, efectueaza astazi, 21 octombrie, 110 perchezitii (domiciliare si la sediile unor societati comerciale) in vederea destructurarii unor grupuri infractionale organizate, specializate in comiterea infractiunilor de: evaziune fiscala; de producere si detinere de bunuri accizabile in afara unor antrepozite fiscale; spalare de bani.
Perchezitiile sunt efectuate pe raze judetelor: Braila, Constanta, Tulcea, Bacau, Harghita, Covasna, Brasov, Mures, Maramures si a municipiului Bucuresti. De asemenea, peste 150 de persoane urmeaza sa fie conduse la audieri la sediul DIICOT – ST Galati. In urma investigatiilor efectuate s-a stabilit ca mai multe persoane de pe raza municipiului Braila (L.M., L.T., P.L., V.D., D.M.C., A.M.C.) au constituit un grup infractional organizat in vederea determinarii si inlesnirii comiterii de catre alte nuclee infractionale organizate a infractiunilor de evaziune fiscala si de detinere si producere, in afara unor  antrepozite fiscale, a unor bunuri supuse accizarii. Astfel, acestia desfasoara etapizat activitati de determinare si inlesnire a unor activitati economice evazioniste de mare amploare in domeniul comercializarii nefiscalizate a alcoolului etilic si produselor derivate, incepând cu denaturarea ilicita (partiala cu incalcarea normelor legale in materie) a alcoolului etilic, urmata de livrarea disimulata a acestuia sub apartenenta unor diverse produse (alcool sanitar, lotiuni cosmetice, solutie spalare parbriz etc.) prin intermediul unor lanturi de magazine de tip hipermarket catre diversi producatori de bauturi contrafacute, in baza unor intelegeri prealabile cu acestia. Ulterior achizitionarii en-gross a acestor produse, cei in cauza recurg la <<renaturarea>> lor ilicita (prin filtrari succesive si alte procedee empirice) si comercializarea clandestina a alcoolului etilic astfel (re)obtinut sub forma de bauturi alcoolice, bugetul de stat fiind prejudiciat in urma sustragerii de la plata obligatiilor fiscale cu titlul de accize.
In urma cercetarilor efectuate au fost identificate nucleele infractionale aflate in diverse zone ale tarii care s-au aprovizionat, de la grupul de firme utilizat de membrii grupului infractional din municipiul Braila, cu importante cantitati de alcool medicinal, pe care ulterior le-au supus procedeelor de <<renaturare>>.
Procurorii DIICOT – ST Galati au identificat, de nuclee infractionale, ce actioneaza, in mod conjugat, in vederea obtinerii de alcool etilic, prin filtrarea alcoolului medicinal, in urmatoarele judete ale tarii: 1. Tulcea si Constanta (grup infractional condus de numitii S.T. si S.D.), 2. Brasov (grup infractional condus de numitul V.M.G.), 3. Covasna (grup infractional condus de numitul K.F.G.), 4. Harghita (grup infractional condus de numitul C.I.C.), 5. Mures (grup condus de numitul C.M.T.). De asemenea, membrii grupului infractional din municipiul Braila au interactionat, pe linie infractionala, cu o alta grupare constituita pe raza judetului Maramures (condusa de numitul P.I.V.). Aceasta colaborare cu ramura infractionala din judetul Maramures a inceput in momentul in care Directia Generala a Vamilor a retras autorizatia de productie a alcoolului etilic emisa pentru societatea producatoare de alcool din municipiul Braila.
Astfel, alcoolul sanitar produs de SC Marex SA Braila a fost livrat prin intermediul SC Stejar Prodimpex SRL Bucuresti, SC Larlexmar SRL Braila si Vidiavi Company SA Braila catre nucleele infractionale enumerate mai sus – fie in mod direct, fie prin intermediul unor societati comerciale de „tip fantoma”, ori prin intermediul unor retaileri – alcool sanitar in cantitati mari, care apoi a fost filtrat de membrii grupurilor infractionale „beneficiare”, fiind obtinut astfel alcool etilic, care a fost valorificat de aceste din urma grupuri infractionale catre diferite persoane. Cumparatorii alcoolului etilic obtinut prin filtrarea alcoolului sanitar, produs de SC Marex SA Braila si valorificat prin intermediul societatilor intermediare, a fost utilizat prin inglobarea in diferite bauturi alcoolice care au fost puse in vânzare catre populatie. Totodata a fost identificat si un mecanism de spalare a banilor ce consta in preluarea si transferul activelor societatilor comerciale implicate in activitatile de evaziune fiscala de catre un grup infractional organizat, in scopul asigurarii foloaselor materiale obtinute in mod ilicit. Prejudiciul calculat pâna la acest moment procesul este de peste 5.000.000 euro”.