Personalul Palatul Copiilor Brăila acuză faptul că noile legi ale educației prevăd pierderea statutului de cadru didactic de către profesorii din palatele și cluburile copiilor, aceștia devenind funcționari publici

Personalul din cadrul Palatul Copiilor Brăila a avut azi o întâlnire cu prefectul județului, Iulian Timofei, subprefectul Virginia-Loredana Badiu, președintele Sindicatului Învățământului Brăilean, Valeriu Partene, adjunctul sau, Lucian Urse și inspectorul școlar general adjunct Corina Ciupală, principala temă a discuțiilor fiind legată de proiectele legilor educației, lansate în consultare publică de Ministerul Educației.

Audiența colectivă a fost solicitată de angajații Palatului Copiilor Brăila, care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la unele prevederi ale acestor acte normative și au solicitat  conducerii Prefecturii să  transmită către minister mesajul lor: „Este inadmisibilă pierderea statutului de cadru didactic de către profesorii din palatele și cluburile copiilor și transformarea acestora în funcționari publici!”.

Angajații instituției amintite consideră că în forma actuală, legile educației vor duce la „moartea învățământului extrașcolar, care asigură în mod gratuit accesul tuturor copiilor”: „Legea Educației, aflată în dezbatere publică în momentul de față, aduce o serie de schimbări majore în arhitectura învățământului românesc. Articolele 213 – 216 ale actului normativ modifică substanțial modul de organizare a educației extrașcolare, cum ar fi pierderea calități de personal didactic a profesorilor din palatele și cluburilor copiilor și transformarea acestora în funcționari publici. Propunerea referitoare la noile Legi ale Educației, parte a programului România Educată, va conduce la moartea învățământului extrașcolar care asigură în mod gratuit accesul tuturor copiilor din România.

Palatele și Cluburile copiilor sunt singurele instituții de învătământ nonformal din țară care oferă educație extrașcolară gratuită accesibilă tuturor elevilor. Copiii din mediul urban, dar și rural din România, mai ales de acolo de unde cluburile private lipsesc, și mai mult decât atât, copiii care provin din familii cu situații economice precare, frecventează cluburile și palatele de la cele mai fragede vârste, până la majorat. În palate și cluburi ale copiilor își dezvoltă abilități și aptitudini pentru a fi viitori cetățeni activi ai comunităților lor, învață să cânte la instrumente, să interpreteze vocal, să recite, învață educație rutieră, educație ecologică, sanitară, limbi străine, pictează, fac sport, dansează, participă la competiții, călătoresc, într-un cuvânt se dezvoltă armonios. Acest lucru este posibil datorită activității cadrelor didactice din aceste palate și cluburi ale copiilor!

Dacă noile angajări în sistemul nonformal aflat în subordinea consiliului local se vor face din afara sistemului de învățământ și personalul va fi selectat fără a trece prin filtrele anterioare care garantau obiectivitatea și calitatea personalului de predare (absolvirea unei facultăți de profil/ examenul de titularizare/ definitivarea/ examenele de grad), aceasta va duce inevitabil la scăderea calitativă a actului educațional în aceste instituții și la afectarea pe termen lung a comunității locale.

Trecerea acestei legi în forma actuală va însemna deprofesionalizarea învățământului nonformal din palatele și cluburile copiilor, instituții care au contribuit la descoperirea vocației atâtor copii și tineri talentați din țară. Angajații consideră că cel mai corect ar fi ca plata drepturilor salariale ale personalului din palatele și cluburile ale copiilor să fie finanțate de la bugetul de stat, iar celelalte cheltuieli să fie finațate de la bugetul local si mentinerea statutului de cadru didactic câștigat prin concursuri si grade didactice”, se arată într-un comunicat dat publicității de conducerea Palatului Copiilor Brăila.

În ceea ce-l privește, Timofei a declarat: ”Memoriul prezentat de domnul profesor Valeriu Partene în cadrul Ședinței Comisiei de Dialog Social desfășurată săptămâna trecută a fost transmis deja tuturor parlamentarilor brăileni, cu scopul de a face cunoscute preocupările, nemulțumirile și îngrijorările profesorilor care predau și se implică în educația copiilor care vin săptămânal la Palatul Copiilor. Sunt conștient de contribuția pe care fiecare dintre dumneavostră o aduceți formării tinerilor din municipiu și județ, și vă asigur că voi face tot posibilul să transmit mesajul dumneavoastră instituțiilor abilitate”.