Peste 100 elevi din comunele Gropeni și Tichilești au participat la acțiuni preventive desfășurate de IPJ Brăila

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Brăila a desfășurat în această săptămână activități preventive la două unități de învățământ din localitățile Gropeni și Tichilești. Acțiunile au urmărit creșterea gradului de informare a școlarilor cu privire la măsurile elementare de autoprotecție pe care trebuie să le adopte pentru siguranța lor pe stradă, la școală, acasă și în mediul online.

Peste 100 elevi au primit informații și recomandări cu privire la importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație, modalități de prevenire a agresiunilor și a violenței în școli, modalități de prevenire a disparițiilor în rândul minorilor, siguranța personală și siguranța pe internet. Elevii de gimnaziu au fost informați despre fenomenul criminalității organizate și despre principalele modalități de prevenire.

Activitățile cu caracter preventiv-educativ adresate elevilor din clasele primare s-au înscris în proiectele «Școala Siguranței Tedi» și «Fără discriminare», derulate la nivel național.

„Școala Siguranței Tedi este un program educativ inițiat și implementat de către Poliția Română, care se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației. Acest program educativ se adresează elevilor de clasa I și are ca obiectiv transmiterea și asimilarea de către copii a informațiilor pentru evitarea pericolelor pe stradă, acasă, la locul de joacă, în vacanțe sau atunci când sunt în online. Participarea la program este GRATUITĂ și se realizează pe baza înscrierii de către învățători pe site-ul www.scoalatedi.ro.

Având în vedere vârsta beneficiarilor, activitățile au îmbinat informațiile teoretice cu prezentarea de materiale video și cu jocurile de grup, toate având menirea de a-i face pe cei mici să înțeleagă formele de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebuie să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.

Totodată, elevi de la clasele a VIII-a au fost informați cu privire la consecințele consumului de droguri, ale implicării în operațiuni ilicite cu astfel de substanțe și despre prevenirea traficului de persoane. Elevii au primit informații despre efectele negative pe care consumul de substanțe interzise îl are asupra organismului, asupra dezvoltării lor, dar și asupra viitorului, cu accent pe riscul implicării în calitate de victime sau chiar de autori, în diferite fapte ilegale.

Atât elevii, cât și cadrele didactice prezente au fost informați despre formele de manifestare a traficului de persoane, profilul traficanților, etapele recrutării, urmările pe care le are traficul de persoane asupra victimelor, principalele măsuri care trebuie adoptate pentru prevenirea traficării și instituțiile la care pot apela pentru a obține informații, pentru a solicita ajutor sau a semnala o situație de traficare a unei persoane, fiind promovat și help-line-ul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – 0.800.800.678.

Prevenirea victimizării minorilor, cu accent pe prevenirea disparițiilor/ plecărilor voluntare,  a abuzurilor sexuale și a victimizării minorilor prin activități de crimă organizată, reprezintă unul din obiectivele pentru anul în curs, astfel de activități reprezintând o prioritate pentru polițiștii brăileni”, se precizează într-un comunicat de presă.