Peste 2300 de fermieri brăileni riscă să nu poată primi despăgubiri pentru culturile calamitate, pentru ca la momentul la care au ajuns comisiile de constatare în teren, culturile lor erau deja recoltate și nu s-a putut constata gradul de calamitare

Nemulțumire mare în rândul fermierilor brăileni care riscă să nu primească despăgubiri pentru culturile de toamnă calamitate și care acuză Direcția Agricolă și modul și-au desfășurat activitatea comisiile locale de constatare a suprafețelor calamitate. Și nu este vorba doar despre agricultorii brăileni, ci și de cei din alte județe, care au aceleași probleme.

Asociația Forța Fermierilor a dat publicității un comunicat în care își exprimă protestul față de „modul scandalos în care unii funcționari din direcțiile agricole județene și-au desfășurat activitatea în cadrul comisiilor locale de constatare a suprafețelor calamitate. Din cauză că pe multe procese-verbale de constatare nu a fost trecut procentul de culturi agricole calamitate, fermierii respectivi sunt la acest moment excluși de la plata despăgubirilor pentru culturile de toamnă, conform Ordonanței de Urgență adoptate joi, 17 noiembrie, de Guvernul României.

Numeroși membri ai Asociației Forța Fermierilor din județele Brăila, Iași, Vaslui și Constanța, dar și din alte zone, au semnalat că sunt în această situație. Din estimările AFF, la nivel național este vorba de o suprafață de peste 100.000 de hectare și circa 10.000 de fermieri afectați, în cazul cărora funcționarii Direcțiilor Agricole Județene respective nu au trecut în procesele-verbale de constatare procentul de afectare a culturilor. Doar procesele-verbale care au procentul menționat înscris sunt în prezent luate în calcul la plata despăgubirilor prin Ordonanța de Urgență recent adoptată. Prin urmare, fermierii care sunt în situația descrisă de mai sus, deși au tot dreptul să beneficieze de despăgubiri pentru culturile de toamnă (grâu, orz, triticale, rapiță), sunt excluși în acest moment de la plata ajutorului de stat cuvenit”.

Directorul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) Brăila, Traian Cișmaș, ne-a explicat despre ce este vorba: „A fost un ordin de ministru din anul 2020, care spunea că înștiințările pentru culturile calamitate se depun până pe 15 mai. Mai apoi s-a dat în 29 iunie un alt ordin, care a prelungit termenul de depunere până la 1 august. Mulți fermieri au făcut înștiințări potrivit noului ordin, dar culturile nu mai erau, că ei deja recoltaseră și când au ajuns comisiile acolo nu s-a mai putut constata gradul de calamitare.

Comisiile au avut ca perioadă de deplasare 1-15 august. Aceste comisii sunt formate din reprezentanții a 3 instituții: Direcția Agricolă, APIA și primăria acelei localități. Când s-au dus în teren, n-au mai găsit nimic acolo, deci nu au avut ce să determine. S-a încheiat proces verbal fără a se trece procentul de calamitare a culturilor, asta e problema. Dar vreau să vă spun că sunt județe în țară unde nu s-au făcut nici măcar procese verbale în situația asta”.

Cât privește solicitarea Asociației Forța Fermierilor privind „identificarea tuturor funcționarilor direcțiilor agricole județene care se fac vinovați de această bătaie de joc la adresa fermierilor și sancționarea lor exemplară”, Cișmaș consideră că nu se poate imputa funcționarilor Direcției Agricole faptul că nu s-a trecut procentul de calamitare a culturilor: „Este clar că dacă acele culturi fuseseră deja recoltate atunci când a ajuns comisia, nu se mai putea determina în ce măsură fuseseră acestea calamitate”.

În al doilea rând, directorul DADR Brăila a afirmat că și în situația în care comisia de constatare ar avea vreo „vină” – ceea ce nu e cazul acum, în opinia sa -, vina ar aparține întregii comisiii, nu doar reprezentantului DADR: „Nu e vina DADR că a venit actul normativ după ce fermierii au recoltat. Noi, DADR, ne ocupăm de centralizarea proceselor verbale care se întocmesc pe această temă și transmitem situația la nivel de minister.

Noi am făcut și procese verbale și am informat și la minister că mai avem suprafețe de teren pentru care, din cauză că nu mai era cultura, nu s-a putut constata procentul de calamitare și nu s-a trecut în procesul verbal acest procent. Cei din comisie semnează și răspund pentru ce trec în procesul verbal și nu-și asumă nimeni riscul să scrie un procent de calamitare pentru o cultură ce a fost deja recoltată.

Bine, eu pot să înțeleg și supărarea fermierilor: unii au găsit mai repede combină, s-au mișcat mai repede și au recoltat ce au putut recolta de pe terenul lor, iar cei care s-au mișcat mai greu și n-au apucat să recolteze au avut ce să arate când a venit comisia și s-a constatat procentul de calamitare… Dar din semnalele pe care le am, se analizează la nivel de minister această situație și cred că se va găsi o soluție.

Fermierii au dreptul legal de a depune cereri pentru aceste despăgubiri, chiar dacă în procesul verbal nu e trecut un procent de calamitare, deci documentele le avem, sunt pregătite, iar dacă legiutorul va lua o decizie în acest sens, e foarte bine”.

Cișmaș a mai precizat că la nivelul județului Brăila sunt peste 2.300 de fermieri care nu au trecut în procesele verbale procentul de calamitare a culturilor. Suprafețele de teren deținute de aceștia însumează peste 28.700 de ha, mai mult decât suprafețele de teren pentru care s-a putut constata procentul de calamitare (circa 16.700 ha).

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns