Peste 70 de braileni au refuzat cardurile de sanatate din motive religioase sau de constiinta

card-sanatate-ww

Pana la mijlocul lunii trecute, in judetul Braila au fost refuzate din motive religioase sau de constiinta 73 carduri de sanatate. Persoanele care, din aceste motive, refuza utilizarea cardului de sanatate, trebuie sa solicite adeverinta de inlocuire a cardului de sanatate, insa acest document are o valabilitate de numai 3 luni, astfel incat trebuie inlocuit permanent.

Pe de alta parte, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorarii  cardului national emis initial, sau a modificarii datelor personale de identificare ulterior datei de emitere a cardului, pana la finele lunii iunie fusesera deja depuse la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Braila circa 700 de cereri de eliberare a cardului duplicat si tot atatea adeverinte de inlocuire au fost eliberate. In plus, alte 62 de cereri au fost depuse la CJAS Braila pentru cazuri in care cardul national emis initial prezenta defectiuni tehnice sau nu putea fi utilizat din motive tehnice de functionare – situatii in care beneficiarilor li s-au eliberat adeverinte de inlocuire, valabile timp de 60 zile.

Precizam ca pentru judetul Braila s-au tiparit pana acum peste 231.000 carduri nationale de asigurari de sanatate(excluzandu-le pe cele ce au ca beneficiari persoane care au decedat intre timp), dintre care circa 220.000 au fost deja distribuite.