PETREA: AVEM DUNAREA, BALTA MICA A BRAILEI, CENTRUL ISTORIC – ZERO EXPLOATARE TURISTICA PE ELE

Deputatul PRU Dorin Silviu Petrea considera ca este nevoie ca autoritatile locale sa inteleaga ca trebuie sa-si dea mana cu patronatul brailean si sa se ajute unii pe ceilalti, avand ca scop comun dezvoltarea economica a judetului, pe ansamblu, dar si a fiecarei localitati in parte.
Petrea spune ca inainte de a deveni deputat, a activat in domeniul afacerilor si stie cat de greu ii era, ca om de afaceri, sa gaseasca de fiecare data solutia buna, neavand sustinere de nicaieri: “Autoritatile locale pana acum nu au creat un mediu pentru dezvoltarea afacerilor competitiv. Birocratia, cererile permanente de anumite hartii, controalele repetate si fara motiv ale unor institutii ale statului…”.
In contextul in care legislatia in domeniul afacerilor este aceeasi pentru toata tara, in opinia lui Petrea, diferenta o pot face sustinerea si facilitatile asigurate de autoritatile locale: “De exemplu, avem in momentul asta in Braila 3 zone libere, pe care le gestioneaza Administratia Zonelor Libere Braila. In Zona Libera, de exemplu, in loc sa gasim solutii, Consiliul de Administratie, impreuna cu consilierii locali, sa reducem taxele acolo – pentru ca v-am mai spus ca se platesc taxe de intrare persoane, taxe de intrare masini mici, de intrare TIR-uri, taxe de concesiune, o gramada de taxe care se platesc acolo lunar. Eu imi aduc aminte ca plateam de ordinul miliardelor de lei vechi pe an, pentru a avea o fabrica in Zona Libera. Erau exagerate acele taxe!
Doi: exista terenuri la nivelul Consiliului Judetean care se pot pune, sa spunem, in prima faza, sa aiba o perioada de gratie, in care sa nu plateasca taxe si impozite, depinde de investitii si depinde de ce-si doresc cetatenii”.
Pe de alta parte, deputatul PRU considera ca daca autoritatile locale ar avea un plan coerent de dezvoltare la nivel judetean, oamenii de afaceri ar putea sa se orienteze si in functie de acesta, iar unul dintre domeniile care ar putea creste substantial ar fi cel al turismului: “Avem nevoie de o strategie pe turism, pentru ca din fericire, acest oras a fost ajutat de natura si de Dumnezeu sa avem Dunarea langa noi – care este zero exploatare pe ea -, avem un parc national, Balta Mica a Brailei, care este zero exploatat, avem un centru istoric, cel de-al doilea centru istoric ca marime, care este la pragul de degradare totala, avem fosta cetate a Brailei, care este undeva ascunsa, avem niste parcuri pe care nu le fructificam la maxim”.