PETREA: NU FAC MIȘTO CU PROPUNEREA NOASTRĂ. NICIUN CANDIDAT DE DREAPTA NU-L VA ÎNVINGE PE DRAGOMIR FARĂ AJUTORUL PRO ROMÂNIA. PARTIDELE DE DREAPTA VOR SĂ INTRE LA GUVERNARE? ASTA E SOLUȚIA, ALTĂ SOLUȚIE NU EXISTĂ

Coordonatorul organizației municipale a Pro România Brăila, Dorin Silviu Petre, fost deputat, a prezentat astăzi calculele politice care stau la baza propunerii făcute de formațiunea sa către partidele de dreapta din plan local, în vederea alegerilor locale din septembrie – mai exact, o alianță care să susțină candidatura lui Petrea la Primăria municipiului, iar funcțiile de viceprimari la municipiu, președinte și vicepreședinți CJ să fie negociate între parteneri. Petrea a explicat că dacă partidele de dreapta vor avea fiecare candidatul său la Primărie, actualul edil, Marian Dragomir (PSD), va câștiga fără probleme, iar în lipsa unei alianțe, partidele amintite vor rămâne în continuare în opoziție și în Consiliul local Municipal, dar și în Consiliul Județean.

Din motive care ne scapă, Petrea are impresia că partidul său (care în prezent nu reprezintă mare lucru în plan local) ar face diferența: „Pe ultimii 4 ani, la alegerile locale, europarlamentare și prezidențiale în Brăila s-au prezentat la vot între 68.000 de persoane și 80.000 de persoane. Estimăm că la aceste alegeri locale media va fi undeva la 70.000 de persoane, din care știm că PSD are un electorat dur de 23.000  persoane, PNL are un electorat dur de 13.000 de persoane, iar celelalte partide au un electorat volatil, votează liderii de la București și mesajele pe care le primesc de la București. În acest context, singura soluție rațională, singura soluție reală și singura soluție pentru dezvoltarea Brăilei este ca forțele de dreapta, împreună cu Pro România, să reconstruim aici, la Brăila, o nouă față a Brăilei.

Suntem deschiși la discuții în ceea ce privește președinția CJ și CJ, în principiu, iar fără Pro România forțele de dreapta nu vor ajunge să intre la guvernarea locală la care ei tot speră. Este momentul să demonstreze și ei dacă vor să intre la această guvernare, dacă și-o asumă și să mai iasă din partea aceasta de a face opoziție doar de ochii lumii. De asemenea, suntem dispuși la negocieri și la discuții pe tot ce înseamnă primăriile din județ. Vor să intre și să aibă majoritatea și primari în anumite localități din județ? Asta pot s-o facă numai dacă vor face alianța cu Pro România”.

Având în vedere anonimatul în care se află acum Pro România la Brăila, l-am întrebat pe Petrea dacă face mișto atunci când spune că „soluția rațională” – unica soluție – este ca toate partidele de dreapta să susțină candidatura sa la Primăria municipiului. Acesta ne-a asigurat că  este foarte serios, ba chiar a precizat că acesta este o condiție care nu se negociază: „Ca să poți să câștigi Primăria Brăila trebuie să învingi PSD. Niciun candidat de dreapta, pe orice alianță sau independent sau cum vor ei, nu-l va învinge pe candidatul PSD la Brăila fară ajutorul Pro România. Noi am venit cu o ofertă. Eu zic că este cea mai pertinentă ofertă astăzi în eșicherul politic din Brăila.

Niciun candidat, de la niciun partid, nu are șanse să-l învingă pe Marian Dragomir și majoritatea propunerilor interne ale acestor partide nu vor avea sprijinul nici măcar al partidelor în integritate. Singura varianta matematică si statistică și rațională, de altfel, este o alianță între partidele de dreapta și Pro România. Vor să intre la guvernare? Asta e soluția, altă soluție nu există”.

L-am întrebat pe reprezentantul Pro România dacă are idee cam care este scorul partidului său la Brăila, după ce au plecat Mihai Tudose și echipa sa din filială. Acesta ne-a spus că scorul Pro România în sondajele făcute la nivel național arată că partidul adună în prezent circa 10-11% din opțiunile electoratului și „vă garantez că peste scorul de la nivel național, Pro România Brăila va lua încă 3 sau 5 procente”.

În acest context, în care „ne garantează” că Pro România Brăila va lua circa 13% din voturile brăilenilor, l-am întrebat pe Petrea dacă este dispus să promită că se va retrage definitiv din politică, în cazul în care partidul său nu va lua la nivelul județului 13% din voturi.

Acesta a evitat răspunsul, așa încât am mai scăzut „plafonul”: l-am întrebat pe Petrea dacă este dispus să promită că se va retrage definitiv din politică, în care în care partidul său nu va lua la nivelul județului 10% din voturi.

”În condițiile date de astăzi sigur vom lua peste 10%, asta e clar, nici nu-mi fac griji la chestia asta. De ce mă bazez că vom lua mai mult decât scorul partidului: pentru că sunt singurul candidat in Brăila care poate să adune voturi și din stânga eșicherului politic, și din dreapta”, a răspuns Petrea.

L-am mai chestionat pe liderul Pro România dacă este adevărat că este cercetat penal. Răspunsul a fost „Nu”. De asemenea, l-am mai întrebat dacă este adevărat că sunt depuse plângeri la poliție pe numele său, iar răspunsul a fost din nou „Nu”. Petrea a fost însă vădit deranjat de faptul că presa a aflat informații despre anchetele poliției și a comentat că persoana care a dat acest gen de informații face trafic de influență.