Piața Traian, blocată de materiale de construcții. Zona arată ca un șantier, trebuia să fie un șantier, dar nimeni nu lucrează acolo. Și nimeni nu dă vreo explicație pentru acest blocaj

Reabilitarea Pieței Traian din municipiul Brăila, care ar fi trebuit să înceapă în luna martie, întârzie să demareze, deși constructorul a depozitat în acea zonă plăcile de granit cu care se vor înlocui vechile plăci de marmură. Începând din martie, Piața Traian arată ca un șantier (materialele de construcție sunt depozitate pe două laturi ale pieței amintite, blocând trotuarele), dar nu se lucrează ca pe un șantier – mai exact, nu se lucrează deloc.

În primele zile ale lunii martie s-au vânturat câțiva muncitori pe acolo, de ochii lumii, după care totul s-a oprit.

Primăria Municipiului Brăila a postat în vara anului 2022 pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice) o licitație pentru “Lucrări de întreținere și înlocuire marmură Piața Traian”. Bugetul alocat era de 6.079.800 lei fără TVA. Potrivit documentației, lucrările ce urmează a fi executate vizează montarea de pavele de granit de culoare gri și piatră cubică, amplasarea de borduri mici de granit pentru încadrare spații verzi, trotuare, alei, reamenajarea bordurilor carosabile deja existente, montarea de rigole de granit pentru direcționarea apei pluviale.

Licitația a fost câștigată în septembrie de firma Micatis Prod SRL, cu un preț de 5.366.774,9 lei (1.106.553 euro).

Potrivit informațiilor obținute pe surse, Primăria a emis ordinul de începere a lucrărilor din luna decembrie, dar constructorul a preferat să aștepte să treacă iarna. Primii muncitori au apărut la începutul lunii martie, ca ghioceii, însă prezența lor a durat la fel de puțin ca ghioceii.  Termenul de execuție prevăzut în contract este de 12 luni de la momentul emiterii ordinului de începere a lucrărilor, însă în martie surse din Primărie susțineau că pavajul va fi înlocuit în cel mult cinci luni 5 luni. Au trecut două luni din cele cinci și încă nu s-au început lucrările.

Dat fiind că am primit mai multe întrebări de la diverși brăileni care voiau să afle de ce nu încep lucrările și dacă nu încep, de ce se tot aduc în această zonă centrală materiale de construcție care blochează trotuarele, ne-am interesat de acest subiect.

Potrivit unor surse, problema este că deși s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, nu s-au obținut toate avizele de la Direcția pentru Cultură, având în vedere că proiectul presupune efectuarea unor lucrări într-o zonă din Centrul istoric. Sursele respective ne-au spus că Direcția pentru Cultură Brăila – condusă la acea vreme de Ana Hărăpescu – nu a dat avizul pentru proiectul Primăriei, că reprezentanții Municipalității au decis să o „ocolească” pe Hărăpescu și au obținut un aviz direct de la București, dar acela „ acoperă” doar o parte a lucrărilor, nu toate lucrările prevăzute a fi executate în Piața Traian.

Am încercat să-l contactăm pe noul director al Direcției pentru Cultură Brăila, Constantin Cățoi, care asigură interimatul, fiind în același timp și director al Direcției pentru Cultură Buzău. Poate de aceea nu e de găsit la Direcția pentru Cultură Brăila, deși încercăm să dăm de el de câteva săptămâni….

L-am întrebat și pe primarul  municipiului, Marian Dragomir, de ce nu încep lucrările în Piața Traian și dacă este adevărat că nu există avizul necesar de la Direcția pentru Cultură, ca să se poată începe lucrul. Dragomir pur și simplu a refuzat să răspundă întrebărilor noastre, fiindcă deși se tot laudă singur pe rețelele de socializare cu transparența de care dă dovadă, transparența lui devine opacă în momentul în care este întrebat despre un subiect care nu-i convine/nu-l avantajează. „O să vă răspund când încep lucrările”, ne-a spus edilul șef.

Habar n-avem când o să fie asta. Și probabil nici el nu știe, de-aia practică transparența selectivă.