Pierderile pe rețelele de apă ale CUP Dunărea sunt de peste 40%, mai mari în mediul rural decât în municipiu. Consilierul Popa: „De ce trebuie să plătească brăilenii din municipiu pentru pierderile de apă din comune?”; Primarul Dragomir: „Prețul apei este făcut pe total județ. Cei de la țară nu și-ar permite să plătească acele pierderi”

Tariful mare al apei potabile livrate brăilenilor de CUP Dunărea (cel mai mare din țară, începând cu 1 martie 2023) a fost un subiect de discuții astăzi, în ședința Consiliului Local Municipal Brăila și a fost pentru prima dată când un reprezentant al administrației publice locale a fost dispus să dea niște explicații prezentate la modul asumat – fie ele și presărate cu atacuri politice -, nu să expedieze subiectul prin niște replici în doi peri sau să arunce vina pe UE, care ar fi impus această majorare substanțială a prețurilor.

Discuția a fost inițiată de consilierul municipal Constantin Sîrbu (PNL) care a propus să se facă o nouă analiză a modului în care a fost calculat noul tarif la apa potabilă. Sîrbu a menționat că documentele prezentate consilierilor arată că pierderile de apă înregistrate pe rețeaua CUP sunt de peste 40%, ceea ce este foarte mult: „Am citit această notă de control făcută de către Autoritatea Națională de Reglementare și ne spune că pierderea de apă  în 2019 este de 40,70%, iar în anul 2022 «a fost programată o valoare țintă a apei care nu aduce venituri de 40,11%». Procentele mi se par destul de mari. Știu că este o strategie de aplicare a planului tarifar; ar trebui să discutăm încă o dată serios, în așa fel, încât să reducem aceste pierderi și să furnizăm cetățenilor o apă de calitate, servicii de calitate la prețuri cât mai mici”.

Primarul Marian Dragomir (PSD), care este și președinte al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Dunărea, a răspuns că în trecut pierderile erau și mai mari pe rețelele CUP Dunărea, în special în mediul rural, pentru că au loc multe avarii pe conductele foarte vechi, montate înainte de 1989.  Edilul a mai spus că toți primarii își doresc să fie pierderi cât mai mici pe rețea și tocmai de aceea s-a și implementat proiectul POIM, care vizează extinderea și  modernizarea rețelelor de apă și canalizare. Proiectul, în valoare totală de 1,38 miliarde de lei, este achitat în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, iar CUP Dunărea contribuie cu 6%, bani pentru care compania s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul amintit.

Primarul Brăilei a amintit că semnarea contractului s-a făcut pe vremea când președinte al PNL era Ludovic Orban și că atât liderul liberal – care era atunci premier -, cât și Ministerul Fondurilor Europene „s-au lăudat cu acest proiect care se derulează în prezent în județul Brăila”. Dragomir a mai spus că lucrările la acest proiect s-au început din județ și nu din municipiu „pentru că acolo erau pierderile cele mai mari” și pentru că „în județ oamenii nu aveau nici apă, nici canalizare”, spre deosebire de cei din municipiu.

„Apoi a existat un moment un pic mai penibil, când șeful dvs de partid (președintele PNL Brăila, Alexandru Popa – n.r.) s-a lăudat pe facebook cu acest proiect. Este din ziarul Obiectiv, cred: «Deputatul Alexandru Popa a anunțat începerea în cel mai scurt timp a unor lucrări care vizează infrastructura de apă potabilă și canalizare din județul Brăila». Este vorba de proiectul acesta. Bineînțeles că dânsul m-a tăiat din filmare, că vorba aceea, unii care nu muncesc se laudă cu proiectele altora, la fel ca și la ANL, când unii au simulat pe semnătura noastră că ar fi semnat ei. Demagogia aceasta ieftină să știți că nu merge la infinit. Unii ar spune «golăneală»; eu n-aș putea să-i spun așa, e un termen foarte dur și nu vreau să folosim astfel de cuvinte în CLM, dar demagogie este.

Acum o să vă mai spun un lucru: noi toți, primarii, indiferent de culoarea politică – toți, și primarii PNL ai dvs și noi, de la PSD -, ne dorim să modernizăm localitățile noastre. Și pentru acest lucru înainte ca eu să fiu primar ați inițiat acest proiect pe care noi l-am continuat, l-am semnat și acum îl implementăm cu toții.

Și noi ne dorim să fie apa ieftină, toți primarii, și PSD, și PNL, numai că în acest proiect avem anumite impuneri. Am adus niște dosare care includ, printre altele, proiectele hotărârilor CLM și semnăturile primarilor de la Bertești, Cazasu, Cireșu, Frecăței, Gradiștea, Gropeni, Salcia Tudor, Scorțaru Nou, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Tichilești, Ulmu, Zăvoaia. Sunt primarii care au dat hotărâre de Consiliu Local prin care au aprobat actuala strategie de tarifare a prețului la apă, cu actualul preț. Și au semnat pe buletinul de vot actuala strategie. Toți au înțeles că este singura variantă ca să se modernizeze”, a mai declarat Marian Dragomir.

Edilul șef consideră că în aceste condiții „nu este normal să ajungem iar la o demagogie ieftină, în care consilierii locali votează împotriva a ceea ce au votat chiar primarii lor. V-aș ruga, dragi consilieri, să înțelegem că nu a vrut nimeni să scumpească apa, nici măcar noi, dar este o condiție pe care noi, primarii, ne-am asumat-o – PNL și PSD -, pentru că doar așa am putut să modernizăm infrastructura de apă și canalizare, ca să nu mai fie pierderi în viitor”.

Liberalul Petrică Popa a comentat că dacă pierderile cele mai mari pe rețeaua de apă potabilă sunt în mediul rural, nu i se pare corect ca locuitorii municipiului să suporte din buzunarul lor aceste pierderi care se produc în altă zonă a județului:

Marian Dragomir a început prin a comenta că „în România apar de multe ori dispute între minorități. Noi, municipiul și județul Brăila, fusesem un exemplu în ceea ce privește conviețuirea între minorități. Noi nu am avut scandaluri între minorități și nu vom avea niciodată”.

Mai apoi acesta a explicat că dacă pierderile respective s-ar pune doar în sarcina locuitorilor din comunele unde există pierderi mari, acei oameni „de la țară” n-ar putea suporta asemenea prețuri:

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns