„Plătești în funcție de cât gunoi arunci” – un proiect al CJ Brăila care vizează folosirea pubelelor cu cip și a autogunoierelor cu cititor
Pubele prevăzute cu un cip care să permită cântărirea instantanee a deșeurilor și plata serviciilor de salubritate în funcție de cantitatea de gunoi ridicată de la fiecare client – este o idee pe care o iau în calcul reprezentanții Consiliul Județean și ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Eco Dunărea”, care caută soluții pentru stimularea populației în a limita cantitatea de deșeuri pe care o aruncă.
Steluța Zainea, reprezentant al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară “Eco Dunărea” și Gheorghe Popa, manager de proiect în cadrul CJ Brăila ne-au informat că pentru început se dorește implementarea unor astfel de proiecte pilot în orașele Însurăței și Făurei, urmând ca apoi să fie extins sistemul și în municipiu. Operatorul unic de salubritate (firma RER) trebuie să vină cu o propunere concretă în acest sens, care să fie aprobată de conducerea ADI Eco Dunărea.
Cei doi au explicat că proiectul presupune ca operatorul să aibă autogunoiere dotate cu cititor, iar în momentul în care pubelele cu cip vor fi ridicate de la populație, se vor transmite instantaneu informațiile cu privire la cantitatea de gunoi pe care o conține fiecare pubelă, aceste informații vor intra automat în baza de date a firmei de salubritate și clientul respectiv va plăti în funcție de cât gunoi a aruncat.
Proiectul referitor la pubelele cu cip este unul complementar Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Brăila (SMID).
Comment
Bogdan
30/09/2022
O idee foarte bună. Locuiesc în zona de case și nu mi se pare normal ca în perioada primăverii și toamnei vecinii sa dea saci întregi cu crengi și frunze uscate iar eu sa plătesc la fel ca ei ca dau maxim o sacoșă de 5-6 kg la gunoi săptămânal. Sunt săptămâni în care mașină de gunoi se umple numai cu crengi și frunze, cum bate vântul un pic imediat ies la poarta vecinii sa culeagă uscăciune.