„Poftiți la masa străbunilor noștri! Bucate românești și povești despre români” – lansare de carte la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”

Miercuri, 13 septembrie, la ora 15.00, la Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila va avea loc lansarea volumului „Poftiți la masa străbunilor noștri! Bucate românești și povești despre români”, coordonat de Elena și Dumitru Parasca, reprezentanții Asociației Culturale „Regatul Sânzienelor” din Suceava.

Prezintă: scriitorul Virgil Andronescu și artistul plastic Hugo Mărăcineanu.

Moderează: Dragoș Adrian Neagu, directorul Bibliotecii.

„Fiecare coautor al acestei cărți are propriile percepții despre bucătăria românească. Au profesii diferite și vin din medii diferite. Sunt oameni care povestesc cu sinceritate despre trăirile lor, despre experiențele lor de viață. Și totuși, în această diversitate de abordări ale subiectului gastronomie românească, descoperim un filon comun și prețios prin simbolistica lui – rădăcinile din care ne tragem seva.

«Poftiți la masa strămoșilor noștri! Bucate românești și povești despre români» nu este o carte de bucate și nici o carte de istorie. Este o carte despre trăirile noastre, cu povești despre zone rupte din rai, despre oameni adevărați și despre modul lor de viață” – afirmă coordonatorul Dumitru Parasca.

În cuprinsul cărții cititorii pot descoperi rețete din diferite zone ale țării: Elena Negru (Bucovina, Colț de Rai), Ilaria Pușcă (Poveste cu bucate de ieri și azi din Vatra Moldoviței), Lăcrămioara Pop (Frunză verde ca răchita/Iacă-te și din Harghita), Gabriela Popa (Brăila, orașul dacilor), Elena Nandriș (Mahala, pământ românesc), Irina Chirinciuc (Vă îmbrățișăm din Basarabia), Ilie Abramiuc (Mierea, mărturie peste milenii a continuității poporului român), Laura Melinda Tătăran (Rețetar din județul Satu Mare) etc. Coautorii și ambasadorii culturali ai Festivalului național „Regina Sânzienelor” vor fi prezenți la lansare și vor împărtăși cu publicul cum a luat naștere ideea acestei antologii.

Programul evenimentului mai cuprinde un spectacol de muzică și dansuri populare și o mini-expoziție culinară cu degustare.

Participă Ansamblurile de dansuri folclorice “Dor de tei” din Galați, „Păltineanca” din Vrancea, „Dorulețul” din Tulcea, „Spicul” din Brăila și Ansamblul de dansuri grecești „Pandora” din Brăila. De asemenea,  solistul brăilean Mihai Constandache va susține un program de muzică populară.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns