„POLIȚIST – JANDARM- POMPIER – MILITAR – Ofițer pentru o zi”

Astăzi a avut loc în Parcul Monument activitatea intitulată „POLIȚIST – JANDARM- POMPIER – MILITAR – Ofițer pentru o zi”, desfășurată în cadrul celei de a doua ediții a Școlii de vară organizate de Forumul Tinerilor din Romania – Brăila, Centrului de Tineret-Brăila Youth Hub și Primăria municipiului, cu sprijinul Consiliului Județean.

Reprezentanții Inspectoratul de Poliție Județean i-au antrenat pe copiii în jocuri și concursuri menite să le stimuleze interesul, le-au verificat cunoștințele în domenii precum siguranță pe internet, bullying și cyberbullying, educație rutieră, prevenirea consumului de droguri ilegale sau a substanțelor cu efecte psihotrope. Adulți, părinți sau bunici au primit recomandări cu privire la prevenirea infracțiunilor contra persoanei și contra patrimoniului și la evitarea implicării în accidente rutiere în calitate de pieton sau conductor auto.

Oferta educațională a Poliției Române a constituit un subiect de interes pentru adolescenții brăileni prezenți la manifestare.

Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila, prezent pentru al doilea an consecutiv la această manifestare, a expus tehnica de luptă, armamentul din dotare și autospecialele folosite în diferite misiuni de jandarmii brăileni. De asemenea, au  fost oferite informații celor interesați să urmeze o carieră în Jandarmeria Română.

La standul Compartimentului Prevenirea și Combaterea Faptelor Antisociale, cei prezenți au primit recomandări cu privire la drepturile și obligațiile ce le revin atunci când participă la diverse evenimente sportive, artistice, religioase etc.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dunărea” al județului Brăila au prezentat condițiile de admitere la  Facultatea de pompieri (sesiunea 2023) și la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldești, dar și informații privind concursul de ocupare a 40 posturi de soldat-gradat profesionist.

Echipajele de salvatori au prezentat tehnica din dotarea autospecialei pentru stingerea incendiilor și ambulanței SMURD, accesoriile de descarcerare, de acordare a primului ajutor medical și alte echipamente de intervenție specifice folosite de pompieri pentru salvarea semenilor, protejarea bunurilor și ocrotirea mediului.

Reprezentanții Penitenciarului Brăila au prezintat rolul pe care îl are instituția pe plan social, mijloacele tehnice specifice sistemului penitenciar, precum și activitățile derulate zilnic de către personalul instituției, în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate.

Purtătorul de cuvânt al instituției a explicat tinerilor interesați în această profesie faptul că munca în domeniul penitenciar este dificilă, desfășurată într-un mediu complex, care reclamă concentrare și dedicație permanentă. Pe întreg parcursul carierei, polițiștii de penitenciare se confruntă cu provocări, asumându-și riscuri deosebite în exercitarea atribuțiilor de serviciu în misiuni de pază, escortare, supraveghere și intervenție.

Reprezentanții Flotilei Fluviale au prezentat ofertele educaționale ale Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, ale Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu” și ale Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”. Totodată, marinarii militari au organizat în cadrul evenimentului și tradiționalele jocuri marinărești, precum alergarea în sac, trasul la parâmă și alergatul cu oul în lingură.

Amintim că în toată perioada de derulare a programului, reprezentanții Flotilei Fluviale au condus atelierul de matelotaj dedicat copiilor. După prima săptămână, micii cursanți au învățat să facă noduri, să împletească saula și au confecționat brățări și împletituri tricolore cu care și-au decorat tablorile. Toate lucrările executate în cadrul atelierului vor fi expuse în complexul comercial Brăila Mall, în perioada 8-15 august, alături de machete de nave militare, instrumente de lucru pe hărțile de navigație, echipamente militare. În acel cadru vor fi prezentate ofertele educaționale ale instituțiilor de învățământ de marină, ateliere interactive de noduri marinărești și lucrări de matelotaj.

Nu în ultimul rând, un moment important în cadrul evenimentului a fost reîntâlnirea câinilor polițiștii cu prietenii lor, copiii. Gipsy, unul dintre câinii polițiști, s-a bucurat de atenția celor mai mici, care au făcut fotografii cu acesta. Gipsy, alaturi de polițistul cu care face echipă, a găsit minori rătăciți și persoane declarate dispărute și a oferit piste valoroase anchetatorilor, ajutând la identificarea, prinderea și tragerea la răspundere a unor tâlhari, violatori sau chiar criminali.

Reprezentanții Centrului de Tineret-Brăila Youth Hub au gândit un program inedit pentru competiția între echipele de adolescenți, subiectele având legătură cu structurile expozante în cadrul evenimentului: probe de verificare a aptitudinilor celor implicați, de identificare a indiciilor, a gradelor oamenilor legii, a raselor de câini, de realizare a fotografiilor cu profesiile întâlnite.