Polițiști și jandarmi implicați într-un proiect educațional al Școlii Gimnaziale „Nikos Kazantzakis” Brăila

Polițiști din cadrul IPJ Brăila și reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi Județean au participat astăzi, 16 aprilie, la o acțiune desfășurată de Școala Gimnazială „Nikos Kazantzakis”, în cadrul Proiectului educațional „Exmatriculăm violența”. Proiectul este inițiat de unitatea de învățământ amintită, în parteneriat cu actorii sociali și instituționali responsabili în creșterea siguranței școlare.

Polițiștii de siguranță școlară și jandarmii le-au prezentat elevilor aspecte de natură juridică legate de limitele răspunderii penale și contravenționale și măsurile educative care pot fi luate față de minorii care au împlinit vârsta de 14 ani și de asemenea, le-au explicat noțiunea de infracțiune și care sunt principalele la fapte penale în care sunt implicați elevii, în calitate de victime sau autori.

De asemenea, copiilor le-au fost explicate aspecte referitoare la infracțiunile contra persoanei și infracțiunile contra patrimoniului, noțiunea de contravenție, precum și efectele în plan personal, social și juridic ale comiterii unei contravenții sau infracțiuni la adolescenți.

Totodată, polițiștii au vorbit despre infracțiunea „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase” în incinta unităților de învățământ, precum și despre interdicțiile aduse de Legea învățământului preuniversitar privind comportamentul elevilor în unitatea de învățământ. Dintre acestea reamintim: consumul de tutun, băuturi alcoolice, deținerea sau consumul droguri sau alte substanțe interzise în perimetrul unității de învățământ, afișarea unei conduite jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și manifestarea violenței în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ, provocarea, instigarea și participarea la acte de violență.

Implicarea polițiștilor brăileni în cadrul Proiectului educațional „Exmatriculăm violența” vor continua până în luna mai.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns