Polițiștii brăileni, implicați în Programul „Școala Altfel” la Siliștea
Polițiștii brăileni au desfășurat în această săptămână activități de informare și educare a elevilor în spiritul cunoașterii legii și a protejării integrității fizice și emoționale a acestora, în cadrul Programului Național „Școala Altfel”.
Astfel, oamenii legii s-au întâlnit cu elevii Școlii Primare Muchea, cu care au discutat despre principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când se află pe stradă, în unitatea de învățământ sau acasă. Copiii au fost informați cu privire la comportamentul de urmat pentru a nu deveni victime ale faptelor penale, care să le pună în pericol viața sau integritatea fizică. Polițiștii au urmărit atât informarea și înțelegerea de către copii a respectării normelor rutiere pentru prevenirea implicării lor în accidente de circulație, cât și înțelegerea importanței respectării normelor de comportare în cadrul unității de învățământ, de prevenire și sesizare a comportamentelor de timp bullying sau cyberbulying.
Pentru înțelegerea noțiunilor, copiii au fost implicați în jocul hârtiei mototolite și au vizionat filmele tematice: „Dacă ei pot, toată lumea poate”, „Povestea ursulețului cafeniu” și „Să fim mai buni”.
Elevii Școlii Gimnaziale Siliștea au discutat cu polițiștii despre principalele reguli pe care trebuie să le respecte atunci când se află în unitatea de învățământ, care dintre fapte săvârșite pot fi contravenții (limbajul vulgar, consumul de tutun în incinta curții și a școlii) și care infracțiuni (lovirea sau alte violențe, furtul, distrugerea, infracțiunile la viața sexuală, portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase, deținerea de substanțe interzise în vederea consumului) precum și care sunt infracțiunile la care pot deveni victime în afara mediului școlar, accentuând pe infracțiunile la viața sexuală. De asemenea, elevii au fost implicați în jocuri de rol și au vizionat filme tematice: „Tăcerea e tot violență”, „Iar a căzut. Să fotografiem și să publicăm!”, „Te vezi într-o lume mai bună?”, „Ademenire pe Facebook”, „Povestea lui Meg”, „Say NO”, „Sfaturi pentru folosirea rețelelor de socializare”, fiind invitați să descopere și alte informați importante pentru siguranța lor pe site-urile oficiale: sigurantascolara.ro și oradenet.ro.
Elevii au primit din partea polițiștilor semne de carte, orare și pliante realizate în cadrul Campaniei pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, inițiată de Poliția Română, prin Direcția Siguranța Școlară.