Polițiștii brăileni le-au vorbit elevilor și profesorilor din comuna Tufești despre discriminare
Polițiștii brăileni din cadrul Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat pe parcursul acestei săptămâni mai multe activități preventive în localitatea Tufești. Activitățile s-au înscris în proiectul național „Fără discriminare” și s-au adresat atât elevilor, cât și cadrelor didactice din Școala Gimnazială „Petre Carp”.
Aproximativ 100 de copii cu vârste între 10 și 15 ani au fost informați cu privire la fenomenul de discriminare la care ar putea fi expuși sau în care ar putea fi implicați ca autori și modul în care ar trebuie să relaționeze cu cei din jur, pentru prevenirea acestora.
„Prin discriminare înțelegem orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe baza de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice.
Atât elevii prezenți, cât și cadrele didactice au primit pliante cu informații pe această temă și au fost informați despre Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (www.cncd.ro), ce are rolul de prevenire, constatare și sancționare a faptelor de discriminare.
Respectarea și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului constituie atributele esențiale ale activității Poliției Române, care trebuie să protejeze toți cetățenii în mod egal, fără discriminare și fără a face distincții în funcție de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenență politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu.
Astfel de activități vor continua atât în unitățile de învățământ, cât și în comunitate, în rândul grupurilor vulnerabile”, transmite IPJ Brăila.