Polițiștii locali brăileni care au dat în judecată instituția la care lucrează nu vor plata dublă pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale lucrate, ci vor libere plătite. Surse din Poliția Locală spun că li s-au dat zile libere, dar nu plătite

„Da, ni s-au dat zile libere pentru sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale pe care le-am lucrat, dar nu au fost zile libere plătite. Cei care au dat în judecată Poliția Locală nu au cerut să li se plătească dublu acele zile, ci să fie zile libere plătite. Suntem mai mulți polițiști locali nemulțumiți că nu am primit din 2018 banii la care avem dreptul, dar unii dintre noi nu am vrut să dăm în judecată Poliția Locală, fiindcă în ziua de azi e greu cu serviciul și nu vrem să se întâmple ceva și să rămânem pe drumuri” –  asta ne-au spus surse din cadrul Poliției Locale Brăila, după ce directorul excecutiv al instituției a declarat pentru MD Press că polițiștilor locali li s-au dat zile libere pentru sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale lucrate, deci nu exista un motiv întemeiat ca aceștia să dea în judecată instituția, cerând și bani pentru acele zile suplimentare lucrate.

Amintim că mai mult de 20 de polițiști locali au acționat în instanță în acest an Poliția Locală Brăila, acuzând faptul că din 2018 nu au primit banii la care aveau dreptul, pentru sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale în care au lucrat. Dat fiind că toți sunt sindicaliști, ei sunt reprezentanți de sindicat în instanță.

Directorul executiv al Poliției Locale Brăila, Georgică Tănase, ne-a declarat că instituția pe care o conbduce funcționează în baza prevederilor Codului Administrativ, iar timpul lucrat se compensează cu libere.

Am verificat în Legea 153/2017, lege cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. La articolul 21 se stipulează:

„(1) Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.

(2) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. 1, munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi plătită în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(3) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. 1, munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi plătită în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază, solda de funcție/salariul de funcție, indemnizația de încadrare, corespunzător orelor suplimentare efectuate.

(4) Plata muncii în condițiile alin. 2 și 3 se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual, este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților, potrivit legii”.

Potrivit surselor noastre, azi a avut loc o întâlnire a primarului Marian Dragomir cu polițiștii locali, în cadrul căreia edilul șef a a vorbit despre majorările salariale aprobate într-o recentă ședință a Consiliului Local. O majorare așteptată de polițiștii locali – și nu numai -, având în vedere că salariile personalului plătit din fonduri publice nu a mai fost majorat din 2018.

Din ce am aflat, primarul a avut o atitudine deschisă și le-a spus celor prezenți că tot ce s-a putut a fost o majorare salarială cu 10%, deși rata inflației a depășit 29% în această perioadă. Dragomir a mai afirmat că este mulțumit de activitatea Poliției Locale.