Popa: Ca viitor deputat, îmi doresc să sprijin agricultorii, fermierii și legumicultorii care vor să-și dezvolte o afacere în județul Brăila și nu numai

„Brăila are nevoie de mai multe piețe agroalimentare, depozite frigorifice și silozuri pentru depozitarea  cerealelor. Potențial există, la fel și surse de finanțare” – este declarația lui Alexandru Popa, doctorand în științe agronomice, antreprenor în domeniul agricol și candidat PNL Brăila pentru Camera Deputaților.

Popa afirmă că ”este prima oară când fermierii români vor avea la dispoziție fonduri europene pentru depozitare, ceea le va permite și să se asocieze mai ușor și să-și vândă marfa la prețuri mai bune.

De exemplu, cel mai mare bazin legumicol din județul nostru, Jirlău-Galbenu-Vișani, nu are niciun depozit frigorific și e păcat, pentru că este muncă multă la mijloc. Eu asta îmi propun pentru cultivatorii de legume: să înființăm un astfel de depozit. Și nu, nu este o promisiune. Este o garanție!”.

Potrivit acestuia, „Guvernul liberal a promis că, la nivel national, cu ajutorul fondurilor europene va construi  patru depozite  frigorifice, cinci depozite regionale de cereale și va sprijini peste 1400 de IMM-uri din domeniul agro-alimentar”.

În ceea ce privește ideea înființării de silozuri pentru depozitarea cerealelor, Alexandru Popa consideră că „investițiile ar fi binevenite, mai ales acum, pe timp de criză, cum este pandemia de coronavirus, să poată ține loc de rezerve de stat. Este necesară înființarea de silozuri în care să fie depozitate cerealele, plus că ele vor ține loc de rezervă de stat. Contextul pandemiei ne-a arătat că trebuie să fim o țară mult mai bine chibzuită, să ne asigurăm sursa de hrană. Nu este posibil ca noi să fim o țară de consum, noi trebuie să devenim o țară producătoare nu numai pentru noi, ci și pentru export. Să ne amintim că în trecut eram grânarul Europei.

Plus că depozitarea recoltei în propriile silozuri de cereale poate aduce un preț mai bun pentru fermieri. Aceste silozuri pot fi construite cu fonduri nerambursabile obținute de la Uniunea Europeană, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală”.

În acest context, liberalul face un apel la toți tinerii, inclusiv la brăilenii de peste hotare, care și-au pierdut speranța unui trai mai bun în România, să revină în țară și să acceseze fonduri europene în agricultură, unde vor avea la dispoziție în următorii ani atât fonduri pentru micul fermier, cât și pentru IMM-uri în domeniul agro-alimentar.