POPA: CEL CARE PLATESTE LA TIMP INTRETINEREA NU ARE NICIO CALE LEGALA SA-SI APERE DREPTURILE, DACA I SE INTRERUPE FURNIZAREA APEI
Consilierul municipal Petrica Popa (PNL) este de parere ca la acest moment, CUP Dunarea Braila nu este interesata sa se implice in vreun fel in trecerea la bransarea individuala, la blocurile de locuinte, fiindca nu ar mai avea mijloace de presiune la fel de puternice pe cat le are acum, in a-si recupera sumele de la restantieri. Mai exact, spune Popa, una este sa intrerupi furnizarea apei potabile la 100 de insi – intre care numai cativa sunt restantieri, iar restul sunt familii care isi achita la timp facturile -, si alta este sa intrerupi apa la acei cativa restantieri, dintre care unii poate nici nu mai sunt de gasit. Astfel, uneori, CUP Dunarea isi recupereaza sumele restante tot de la clientii care platesc corect si care, in disperare de cauza, ajung sa achite din buzunarul lor datoria vecinilor restantieri.
“Dupa parerea mea, CUP Dunarea nu este interesata sa faca racorduri si bransamente individuale pe apartamente sau pe coloane de apartamente (de la parter pana la etajul V sau pana la etajul ultim pe un anumit palier), pentru ca in asemenea situatie, le va fi greu sa mai recupereze creantele pe care le au la asociatia respectiva, bunii platnici platind in continuare si avand nevoie de acest serviciu de utilitate publica, iar ceilalti nu vor plati si nu vor plati, pana la calendele grecesti. Dupa parerea mea, de aceea CUP Dunarea nu se angreneaza in acest aspect, cu toate ca ar trebui ca cetatenii bun-platnici sa aiba acest serviciu la dispozitie”, a spus Petrica Popa.
L-am intrebat pe consilierul municipal daca exista o cale legala prin care un proprietar de apartament care isi plateste la timp intretinerea sa traga la raspundere o companie care ii sisteaza furnizarea apei, din cauza unor vecini rau-platnici, adica din motive care nu tin de persoana in cauza. Raspunsul primit a fost ca nu exista nicio cale legala prin care proprietarul bun platnic sa fie protejat de un asemenea abuz.
La randul sau, consilierul judetean Alexandru Danaila a completat: “Doar daca aveti o retea din apometrul blocului, pana la dvs in apartament. Daca ati avea o retea de apa de la apometrul blocului, pana la dvs in apartament, aveti posibilitatea legala, printr-o conventie semnata de asociatie si de CUP Dunarea, sa primiti apa si sa vi se furnizeze. Dar cei de la CUP Dunarea nu incurajeaza aceasta chestiune tocmai din motivele pe care vi le-a spus domnul Popa. Astea sunt presiuni care nu pot fi acceptate la nivelul anului 2017”.
La remarca noastra, privind faptul ca teoretic, “aceste presiuni nu pot fi acceptate”, dar practic, proprietarul bun-platnic nu poate face nimic, din punct de vedere legal, ca sa-si apere drepturile, Danaila a raspuns: “Noi vom cere in CLM directorului de la CUP Dunarea trecerea la contacte individuale, pentru ca exista posibilitatea ca aceste contacte individuale sa se incheie”.
I-am cerut lui Danaila sa explice cetatenilor care platesc corect, carora li s-a intrerupt furnizarea apei potabile si vor fi pusi sa plateasca apa de la o cismea aflata pe domeniul public – lucru care, potrivit liberalului, este ilegal -, unde se pot adresa, pentru a reclama acest lucru.
“In prima faza, trebuie sa reclame la CUP Dunarea, pentru ca asta este procedura administrativa prealabila, iar mai departe, in momentul in care se trimite factura, trebuie sa atace in instanta si sa ceara despagubiri pentru toate prejudiciile pe care le creeaza. Si pentru lipsa apei se creeaza prejudicii, pentru ca oamenii respectivi trebuie sa cumpere apa de undeva, trebuie sa o aduca si atunci, toate aceste costuri suplimentare pentru cei care sunt buni platnici, acestia le pot solicita in garantie”.
Comentariile celor doi liberali pe aceasta tema, aici: