POPA: TRACON VREA SA MAJOREZE TARIFUL PENTRU DEPOZITAREA GUNOIULUI LA GROAPA. CU CAT VA CRESTE TAXA DE SALUBRITATE DIN IANUARIE?

Consilierul municipal Petrica Popa (PNL) se teme ca in conditiile in care brailenii platesc deja o taxa de salubritate nejustificat de mare, exista riscul unei noi majorari a acesteia, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Majorarea operata la finele anului trecut si intrata in vigoare la inceputul acestui an (de la 7,15 lei/persoana/tona, la 11 lei/persoana/tona) a avut ca motiv taxa suplimentara de mediu (amenda de mediu), iar dupa ce plata taxei de mediu s-a suspendat pana in 2019, primarul si majoritatea PSD-ALDE-PND au refuzat sa readuca taxa de salubritate la valoarea initiala, sub diferite pretexte. Pana la urma, edilul sef Marian Dragomir (PSD) a admis ca suma stransa din vechea taxa nu ar fi fost suficienta ca sa acopere cheltuielile legate de colectarea si depozitarea gunoiului din oras. Cu alte cuvinte, desi n-a recunoscut cu subiect si predicat, primarul a admis, implicit, ca s-a calculat gresit valoarea initiala a taxei.

O noua majorare a taxei de salubritate ar putea interveni din luna ianuarie, din cauza cresterii salariilor angajatilor Tracon, ca urmare a “revolutiei fiscale” facuta recent de PSD, astfel incat firma amintita a anuntat deja Municipalitatea ca intentioneaza sa majoreze tarifele, ca sa-si scoata banii necesari. Astfel, exista riscul ca brailenii sa plateasca (la propriu, nu la figurat) pentru revolutia fiscala social-democrata.

Discutia pe aceasta tema a avut loc astazi in plenul CLM, in contextul in care s-a supus aprobarii, din nou, un proiect de hotarare initiat de PNL, prin care se cere reducerea taxei de salubritate la valoarea din 2016.

In aceste conditii, in primul rand, Popa a vrut sa stie de ce prima data cand s-a discutat acest proiect avizele primite au fost pozitive, iar acum sunt negative: “De ce in luna august, cand am avut acelasi proiect de hotarare – respins de majoritatea PSD-ALDE -, a fost raportul pozitiv, iar acum, pe aceeasi populatie a Brailei, raprtul este negativ? Inclusiv la comisii, unde se procedeaza dictatorial de catre presedinti – cel putin asa se procedeaza la Comisia 2. Nu se au in vedere discutii, procesele verbale la comisii nu sunt intocmite corect, fara a se tine cont de ceea ce spun si cei din opozitie, amarati si prosti, asa cum ii considerati dvs, puterea”.

Pe de alta parte, consilierul Popa a intrebat daca se va ajunge sau nu la o noua majorare a taxei de salubritate de la 1 ianuarie: “Societatea Tracon solicita majorarea tarifului de la 48, 36 lei/tona, la 75,52 lei/tona. Ma intreb – si aici il rog pe domnul primar daca doreste sa ne raspunda – ce se va intampla cand se va accepta acest tarif al SC Tracon si cu cat veti solicita, incepand cu 1 ianuarie 2018, majorarea acestei taxe de salubritate”.

Nu in ultimul rand, liberalul s-a intrebat ce ar fi facut Municipalitatea, daca nu s-ar fi suspendat plata amenzii de mediu pana in 2019, in contextul in care acum edilul admite ca suma de 11lei/persoana/tona abia acopera suma necesara pentru plata firmelor de salubritate si a depozitarii gunoiului la groapa ecologica.

Proiectul privind reducerea taxei de salubrizare a fost respins si astazi de majoritatea PSD-ALDE.