POPESCU: ANVELOPAREA BLOCURILOR SE POATE FACE CU FONDURI EUROPENE. SE POT DEPUNE PROIECTE PANA IN LUNA IULIE

Consilierii municipali PSD nu sunt de acord cu propunerea liberalilor privind reabilitarea termica a blocurilor din Braila cu finantare de la bugetul local, fara ca cetatenii sa mai plateasca vreun leu pentru aceste lucrari. Alesii PNL au propus intr-o sedinta a CLM Braila alocarea unei sume in acest scop in bugetul pe anul in curs, insa social-democratii nu au fost de acord, motivand ca exista posibilitatea accesarii unor finantari externe care sa acopere mare parte din necesarul de fonduri, restul urmand sa fie platit din bugetul local si de catre proprietarii apartamentelor respective.

Consilierul municipal Razvan Popescu (PSD) a declarat ca a fost abordat  de reprezentantii catorva asociatii de proprietari care l-au intrebat despre aceasta chestiune si ca atare, s-a interesat care sunt posibilele variante de lucru: “Am gasit si o sursa de finantare, Programul Operational Regional Axa 3, pentru cladiri de locuit, pentru blocuri, prin care se poate face izolarea termica si multe alte operatiuni pe acesti bani, cu bani atrasi de la UE intr-un procent de 60%, 40% pentru autoritatile publice locale, iar asociatiile de proprietari au si ele – din acel 40% – 25%, contributia lor. Chiar am mediat o intalnire intre acesti domni de la asociatia de proprietari si Directia Strategii si proiecte europene din cadrul Primariei, au stabilit cu specialistii de acolo pasii care sunt de urmat pentru a demara un astfel de proiect. Programul este valabil, se pot depune proiecte pana in luna a saptea a anului curent. Exista si posibilitatea de a face reabilitarea termica a blocurilor cu bani atrasi, cu bani europeni, asta voiam sa va spun”.

Precizam ca pana in prezent, niciun bloc din Braila nu a fost reabilitat pe o astfel de finantare europeana, dat fiind ca aceia care au facut o astfel de incercare au avut supriza sa descopere, dupa ce s-au facut calculele, ca suma pe care ar fi trebuit sa o achite drept contributie personala depasea cu mult suma pe care ar fi platit-o daca isi faceau pe cont propriu anveloparea apartamentului.