POPRIRE PE CONTURILE CJ BRAILA, PENTRU O DATORIE DE APROAPE 4 MILIOANE LEI CATRE O FIRMA GALATEANA

Poprire pe toate conturile Consiliul Judetean Braila, infiintata de un executor judecatoresc, pentru recuperarea unei datorii de peste 3,6 de milioane lei pe care CJ o are catre firma SC Galacamor SRL Galati, cu titlul de despagubiri, intr-un litigiu ce a vizat o suprafata de 165,52 ha de pe raza comunei Vadeni. Este o decizie a Tribunalului Braila, ramasa definitiva prin respingerea apelului la Curtea de Apel Galati si a recursului la Inalta Curte de Casatie, iar Consiliul Judetean Braila a ajuns sa fie executat silit pentru suma de 3.723.686,11 lei, reprezentand despagubiri in valoare de 3.613.426 lei, plus alte cheltuieli de judecata.

Consilierii judeteni au aflat cu uimire, la cea mai recenta sedinta a CJ, ca “in vederea ridicarii popririi infiintate de executorul judecatoresc asupra tuturor conturilor detinute de CJ Braila, a fost invitata societatea in cauza la sediul Consiliului Judetean in data de 16.09.2016, sens in care s-a incheiat procesul verbal de conciliere, prin care s-a stabilit ca din totalul creantei de 3.723.686,11 lei, creditoarea Galacamor SRL intelege sa renunte la cheltuielile de executare in cuantum de 40.000 lei, reprezentand onorariu avocat, ramanand de achitat suma de 3.683.687,11 lei, pana la data de 8.11.2016”.

Totul a pornit de la un teren in suprafata totala de 1467,25 ha de pe raza comunei Vadeni, care in anul 2004 a fost trecut din domeniul public al statului si din administrarea Agentiei Domeniului Statului, in domeniul public al judetului Braila si in administrarea Consiliul Judetean Braila. La momentul respectiv, in Hotararea de Guvern prin care se facea acest transfer se preciza ca terenul este liber de sarcini.

In anul 2011, firma SC Galacamor SRL a formulat plangere prealabila impotriva unei licitatii organizate de CJ Braila de concesionare pe o perioada de 2 ani, a unei parcele de 1.305,55 ha din terenul amintit. Reprezentantii Galacamor au argumentat ca o parte din acest teren teren este grevat de sarcini – mai exact, ca exista imbunatatiri funciare (adica niste amenajari orezicole), ce apartin firmei amintite, bunuri ce ocupa o suprafata de 186,6 ha.

Ca urmare a acestei plangeri prealabile, CJ a “ripostat”, solicitand  Galacamor “sa efectueze plata sumei de 31.416 lei, reprezentand contravaloarea actualizata a daunelor de folosinta a terenurilor in suprafata de 186,6 ha si sa elibereze terenul respectiv prin desfiintarea sau ridicarea constructiilor, aflandu-se in culpa”.

Dupa ani de zile de procese, decizia definitiva a instantei a fost aceea ca CJ trebuie sa plateasca firmei Galacamor despagubiri in valoare de 3.613.426 lei “pentru lasarea in deplina posesie si proprietate a suprafetei de 162,52 ha teren in litigiu”, plus cheltuieli de judecata.

Presedintele CJ Braila, Iulian Chiriac, a declarat ca suma respectiva trebuie achitata pana cel tarziu pe 7 noiembrie si a anuntat ca are de gand sa se indrepte impotriva celor care se fac vinovati de aceasta situatie, pentru a recupera intregul prejudiciu: “Pana pe 7 noiembrie trebuie sa le platim 3.683.687,11 lei din totalul de 3.723.686,11 –  ei au renuntat la cheltuielile de executare. Eu vreau sa va aduc la cunostinta ca impreuna cu firma de avocatura pe care o avem  angajata la CJ incercam sa gasim toate caile de atac, pentru ca cei care au gresit, sau cei care au facut ca CJ sa ajunga in aceasta situatie, sa plateasca. Asa ca o sa avem o prima intalnire cu avocatii – si le-am dat termen in data de 12 sa ne comunice efectiv caile de atac pe care le avem, inclusiv procedura de atac, in momentul in care ADS a dat CJ acest teren, pentru ca l-a dat liber de sarcini.

Avem de preluat o suprafata de 165 de ha de pe raza comunei Vadeni. Eu vreau sa luam acele bunuri cu o comisie formata din 3 sau 5 membri de la Directia de patrimoniu si cu un reprezentant al Galacamor pe teren, sa identificam bunurile, sa le trecem intr-un proces verbal si odata semnat, acesta va face obiectul trecerii acestor bunuri in patrimoniul public al judetului Braila”.