PREFECTUL BOBOC, DESPRE APARATUL REAL TIME PCR PENTRU DEPISTAREA INFECTĂRII CU CORONAVIRUS: ESTE FUNCȚIONAL. DE-AIA E FUNCȚIONAL, CA SĂ FACĂ TESTE. DEOCAMDATĂ NU SE FAC TESTE

Glume nesărate la conferința de presă susținută astăzi de prefectul Brăilei, Cătălin Boboc.

Întrebat ce ne poate spune cu privire la aparatul REAL TIME PCR de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, care face teste pentru depistarea infecției cu coronavirus – despre care în luna martie anunța că va fi operațional în câteva zile -, Boboc ne-a răspuns: „Vă pot arăta niște fotografii”.

Informat că nu de poze avem nevoie, ci de informații cu privire la data la care acesta va fi funcțional și se va începe testarea, prefectul a răspuns: „Sunt oameni acolo, funcționează. Doamna doctor Opiti este acolo, face niște teste”.

Iar de aici, dialogul a fost unul stupefiant, având în vedere că era vorba despre un aparat cu care se fac teste pentru depistarea infectării cu coronavirus și ne aflăm într-o perioadă în care acesta este încă un subiect fierbinte:

„Este în funcțiune”

”Și deci se fac teste la Brăila acum, putem anunța, da?”

„Ăaaaaa… Eu nu am anunțat asta. Aparatul PCR de la DSVSA este funcțional.”

„Deci dacă este funcțional, înseamnă că este folosit pentru realizarea de teste pentru depistarea infectării cu COVID, nu?”

„Păi de-aia e funcțional, ca să facă teste.”

„Deci se fac la Brăila teste pentru așa ceva acum?”

„Ăăăăă… asta o să vă comunice DSP-ul. Personalul este angajat și instruit, aparatul PCR este în funcțiune, merge, a fost probat, dar acest comunicat îl va emite…

„ Nu vă întreb de comunicat, vă întreb dacă se fac teste la Brăila.”

„În momentul în care se vor face teste oficial la Brăila, va fi comunicat de către DSP. Dimineață am vorbit cu domnul director despre asta.

Poate pare că evit un subiect, dar chiar nu evit subiectul. Astăzi se pot face teste acolo, totul este în regulă, dar trebuie să apară o decizie a Comisiei naționale pentru aceste laboratoare, astfel încât buletinele de analiză pe care noi le emitem de acolo să fie buletine care vor fi introduse în sistemul național. Astăzi sau luni sper să vină acel document. Toate documentele sunt depuse acolo (la comisia amintită – n.r), ca și celelalte documente, de la Spitalul Județean”.