PREFECTUL BOBOC DEZMITE ZVONURILE CU PRIVIRE LA MOARTEA A SUTE DE PĂSĂRI ÎN GOSPODĂRIILE DIN SALCIA TUDOR: PE TERITORIUL JUDEȚULUI BRĂILA NU AU MAI EVOLUAT FOCARE DE GRIPĂ AVIARĂ. NU SUNT MOTIVE DE ÎNGRIJORARE SUB ACEST ASPECT

În urma informațiilor apărute în presă legate de sesizarea unor persoane din comuna Salcia Tudor, care au semnalat faptul că în mai multe gospodării ar fi murit sute de păsări, prefectul județului Brăila, Cătălin Boboc, a solicitat date suplimentare atât de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, cât și de la primarul unității administrativ teritoriale amintite.

Potrivit unei informări transmise Instituției Prefectului – Județul Brăila, în data de 11.06.2020, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan, a dispus deplasarea în teritoriu a medicului veterinar oficial și a medicului de liberă practică concesionar, în vederea verificării aspectelor sesizate, iar “în urma verificărilor efectuate în localitatea Salcia Tudor și a localităților aferente acestei unități administrativ teritoriale, nu au fost identificate păsări moarte sau păsări care prezentau semne clinice care ar fi atribuite unor boli infectocontagioase”.

De asemenea, potrivit aceleiași informări a DSVSA Brăila, din data de 17.07.2006 și până în prezent, pe teritoriul județului Brăila nu au mai evoluat focare de gripă aviară, populația județului Brăila neavând motive de îngrijorare sub acest aspect.

La rândul lui, primarul comunei Salcia Tudor, Florin Moroiu a transmis Instituției Prefectului – Județul Brăila faptul că nu i-a fost sesizat niciun caz recent legat de mortalități în rândul păsărilor și nici medicul veterinar din localitate nu confirmă un astfel de incident sau vreunul similar petrecut în Salcia Tudor.

„Nu s-a întâmplat așa ceva în comuna noastră ! Am verificat personal, am vorbit cu oamenii și cu medicul veterinar și nu avem informații care să confirme că au murit sute de păsări. La țară se duce repede vorba, aș fi aflat cu siguranță dacă era adevărat. Este o dezinformare, ori o fi vorba despre altă localitate, nu Salcia Tudor!”, i-a transmis primarul Moroiu prefectului.

În acest context, Cătălin Boboc și conducerea DSVSA Brăila fac un apel la cetățeni și îi roagă să anunțe de urgență medicii veterinari din UAT-uri sau direct DSVSA Brăila (0239-610689 | 0239-644522),  în caz de suspiciune de îmbolnăvire sau mortalități ale animalelor, pentru a preveni răspândirea unui posibil focar.