PREFECTUL BOBOC: MĂ AȘTEPTAM DIN PARTEA PREȘEDINTELUI CJ BRĂILA LA O INTERVENȚIE LA PREȘEDINTELE CJ GALAȚI, DE GENUL „DACĂ TOT NE VEȚI SOLICITA AJUTORUL PENTRU PACIENȚII CU COVID, AR FI BINE SĂ NU O MAI FACEȚI LA 3 DIMINEAȚA, SĂ O FACEȚI LA 10 ZIUA”

Prefectul Cătălin Boboc declară că se aștepta ca președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, să fie la fel de vocal atunci când a fost vorba despre transferul la ATI Brăila al celor doi pacienți din Galați confirmați cu COVID-19, pe cât a fost de vocal în trecut, în alte ocazii în care s-a discutat despre transferul unor pacienți cu COVID-19 din alte județe, la Brăila. Prefectul spune că nu are în vedere „declarații populiste” de genul „Nu primim pacienți din alte județe”, ci o reacție de cu totul alt gen. Mai exact, Boboc a precizat că se aștepta ca șeful CJ Brăila să ia legătura cu omologul său de la Galați – care este și coleg de partid cu Chiriac – și să-l roage pe acesta să discute cu conducerea Spitalului Județean Galați, în sensul în care dacă tot sunt trimiși pacienți la ATI (Secția Anestezie Terapie Intensivă) Brăila – fiindcă ATI Galați este în renovare -, măcar să fie transferați din timp, nu atunci când starea lor este foarte gravă și nu se mai poate face nimic pentru a le salva viața.

În contextul în care în ultimele zile au fost transferați la Secția ATI a Spitalului Județean Brăila doi pacienți cu COVID-19 de la Galați care se aflau într-o stare gravă (aveau și alte afecțiuni) și care au decedat la câteva ore după transfer, Boboc a comentat: „Din păcate, în privința acestor două situații tragice nu am văzut nicio reacție din partea președintelui CJ Brăila și m-aș și așteptat să avem o reacție. Îmi imaginez că un președinte CJ cu alt președinte CJ pot avea un dialog, mai ales că fac parte din același partid. Mă așteptam la o intervenție, dar nu din perspectiva populistă, de gen «Nu ne mai trimiteți bolnavi!», ci din perspectiva de a căuta niște soluții, de gen «Dacă tot ne veți solicita ajutorul, ar fi bine să nu o mai faceți la 3 dimineața, să o faceți la ora 10 ziua»”.

Cât privește intrarea în renovare a ATI Galați, prefectul de Brăila a spus că „e o decizie care nu mi se pare deloc corectă în perioada asta, când știm foarte bine, noi, de aici, anumite date; când iei o astfel de decizie, trebuie să o iei mult mai documentat.

Dacă vom fi chemați noi, românii, să ajutăm alți români, mă gândesc că ar fi bine și corect să o facem când și putem acorda acest ajutor. Asta este tot ce spun. Dacă vor mai fi astfel de situații (transferuri de pacienți cu COVID-19 de la Galați la Spitalul Județean Brăila – n.r.), sper doar atât: să se apeleze la medicii din Brăila atunci când ei și pot face ceva. Nu am de unde să știu dacă vor mai fi cazuri”.