PREFECTUL BOBOC: MĂSURA ANUNȚATĂ IERI DE CUP DUNĂREA, PRIVIND LIVRAREA APEI POTABILE CU PROGRAM ÎN LOCALITĂȚILE DIN JUDEȚ, ERA ILEGALĂ

„Uite apa, nu e apa, iar e apa!” – este modul în care înțelege CUP Dunarea Brăila să-și trateze clienții, într-o perioadă în care ne aflăm încă într-o stare de alertă pe motiv de coronavirus și în care ni se spune pe toate canalele că igiena este deosebit de importantă în prevenirea îmbolnăvirilor.

După ce în zilele trecute în mai multe localități din județ s-au semnalat probleme în furnizarea apei potabile, ieri, primăriile brăilene au fost anunțate de CUP Dunărea că vor primi apa (teoretic) potabilă cu program. Și spunem „teoretic” pentru că deși oficial, CUP livrează apă potabilă, după cum a precizat astăzi prefectul Cătălin Boboc, analizele efectuate de DSP Brăila au pus în evidență faptul că în unele localități, apa care curgea la robinet nu era potabilă.

Boboc a declarat astăzi într-o conferință de presă că a primit  ieri semnale de la mai multe primari nemulțumiți de adresa transmisă de ADI (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară) Dunărea, prin care erau înștiințați că se va livra apă cu program și de aceea, i-a invitat reprezentanții CUP Dunărea și cei de la ADI Dunarea la o discuție la care să se abordeze, printre altele, și tema furnizării apei potabile în județ, însă la întâlnirea de astăzi dimineață nu a venit nimeni nici de la CUP Dunărea, nici de la ADI Dunărea.

Boboc a precizat că a studiat contractul de furnizare a apei potabile încheiat de CUP Dunărea și acesta prevede care sunt condițiile în care compania poate furniza apa cu program, însă niciuna dintre aceste condiții nu este îndeplinită în prezent și deci, legal, CUP nu are dreptul să recurgă la o asemenea măsură. În plus, spune prefectul, potrivit aceluiași contract, pentru a se livra apă cu program este necesar ca primăria localității respective să-și dea avizul – lucru care nu s-a întâmplat acum, CUP luând decizia de la sine putere și anunțând primăriile ce are de gând să facă.

„Așadar, ceea ce și-au propus ieri să facă cei de la CUP Dunărea – și am văzut că astăzi au revenit și au spus că nu mai întrerup apa – era puțin ilegal, ca să nu spun altfel. Mă bucur că au revenit la gânduri mai bune, mă bucur că au ținut cont de propriul contract.

Ce nu mă bucur însă este că astăzi, nici cei de la CUP Dunărea, nici cei de la ADI Dunărea nu au venit la acea discuție”.

Precizăm că ieri CUP Dunărea a trimis adrese primăriilor din județ, anunțând că va livra apa cu program, după care astăzi, cei de la CUP au anunțat printr-un comunicat de presă că s-au răzgândit: „Compania de Utilități Publice Dunărea Brăila nu va raționaliza apa, conform proceselor verbale cu numărul 496 din data de 26.05.2020 și nr. 9961 din data de 28.05.2020 ale Direcției de Sănătate Publică Brăila. Se va asigura distribuția apei permanent în Municipiul Brăila și în localitățile județului Brăila. O eventuală distribuție a apei într-un program în prealabil anunțat este imperativ stabilită de Direcția de Sănătate Publică doar în condiții de secetă prelungită”.

Mai mult detalii cu privire la declarația prefectului pe această temă, aici: