PREFECTUL BOBOC NU E DISPUS SĂ DISCUTE DIRECT CU CONDUCEREA SPITALULUI JUDEȚEAN DESPRE PROPUNERILE DE SCHIMBARE A SPITALULUI SUPORT PENTRU COVID-19, AȘA CĂ SE COMUNICĂ PRIN ADRESE TRIMISE DE LA O INSTITUȚIE LA ALTA
„Am comunicat cu cei de la spital (nu cu conducerea Spitalului Județean – n.r.), am comunicat cu medici și i-am rugat să găsim împreună o soluție, astfel încât să reluăm activitatea la Corpul B, pentru că în Corpul A al Spitalului Județean nu este loc suficient, toată lumea știe” – este modul în care prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, a demarat discuțiile pe tema unei variante de lucru care presupune următoarele măsuri: *Corpul B (fostul Spital 3) să asigure din nou tratamentul pacienților negativi COVID-19, dar cu păstrarea circuitelor pregătite, pentru a putea redeveni spital suport, dacă situația o va impune; *pacienții infectați cu virusul Covid-19 care vor avea și patologii asociate sau vor avea nevoie de suport A.T.I. ori de intervenții chirurgicale să fie tratați în Corpul E (Cardiologie-Pediatrie), care sa fie transformat în spital suport COVID-19.
Prefectul a anunțat printr-un comunicat de presă că marți, 12 mai, a transmis Spitalului Județean propunerea modificărilor amintite, menționând că „această propunere a fost adusă și la cunoștința ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, iar dacă soluția va fi agreată și la nivelul Colegiului Director al Spitalului Județean de Urgență Brăila, vom emite o hotărâre CJSU, urmând ca domnul ministru să modifice ordinul prin care sunt stabilite spitalele suport COVID”.
L-am întrebat astăzi pe prefect dacă nu era firesc ca în contextul în care propunerea sa viza direct Spitalul Județean, iar procedurile medicale pe perioada pandemiei sunt destul de stricte, nu era firesc să discute și cu conducerea spitalului despre aceste posibile măsuri și să se asigure că sunt posibile, înainte de a anunța ministrul Sănătății de intențiile sale.
Boboc a răspuns: „Ideea chiar a venit de la niște medici care mi-au reclamat numărul mare de solicitări pentru pacienți care nu prezintă urgențe, dar care au nevoie de ajutor, și pe de altă parte, situația din Corpul A, unde pe măsură ce se internau pacienți neinfectați, lucrurile se complicau. Nu mai sunt două secții pe un etaj, sunt trei secții sau patru secții. Văzând treaba asta, am început să studiem variante. Am comunicat pe de o parte o opinie, un punct de plecare, către conducerea Spitalului Județean, pe care eu l-am creionat în urma discuției cu medicii.
Înainte să transmit conducerii spitalului, sigur că am vorbit de principiu cu domnul ministru Tătaru, ca să întreb: dacă găsim o soluție e în regulă, se poate face? Că dacă îmi spunea «Nu, până la finalul crizei nu avem ce discuta!», nu avea rost să mai pornim un astfel de demers. Așa mi s-a părut că trebuie să fie ordinea firească a lucrurilor”.
Întrebat dacă a primit un răspuns de la conducerea Spitalului Județean, Boboc a spus că a primit ieri un răspuns, iar azi a cerut să i se transmită clarificări, pentru că „nu a înțeles prea bine dacă sunt de acord sau nu sunt de acord”.
L-am mai întrebat pe prefect dacă nu i se pare firesc ca în contexul în care a discutat direct cu acei medici care i-au prezentat problemele amintite, să discute față în față și cu conducerea Spitalului Județean, pentru a lămuri toate problemele și neclaritățile, în loc să se facă zile la rând schimb de hârtii între cele două instituții, însă Boboc pare să nu fie dispus să facă acest lucru, dovadă răspunsul său a fost evaziv.
Declarația integrală a prefectului Brăilei pe această temă o puteți urmări aici: