PREFECTUL BOBOC: PENTRU A PREVENI SI COMBATE VIOLENTA STRADALA TREBUIE, INTAI DE TOATE, SA II RECUNOASTEM EXISTENTA. E USOR SA INGROPI UN SUBIECT DOAR PENTRU CA “NU DA BINE”, INSA O FACI DOAR DACA ESTI IRESPONSABIL

“Incidentul violent din fata Colegiului National <<Gh. M. Murgoci>> nu este doar regretabil, ci si de netolerat” – este comentariul prefectului Brailei, Catalin Boboc, in legatura cu evenimentul petrecut marti, 21 ianuarie, in fata Colegiului National “Gh. M. Murgoci”, cand un adolescent de 15 ani a fost atacat de doi tineri de etnie roma, baiatul fiind taiat cu cutitul in copsa.

Boboc a scris pe o retea de socializare: “Daca este real, vad ca fiind inacceptabil faptul ca paznicul liceului a privit scena, iar apoi, impasibil, s-a retras. Nu cred ca mai are ce sa caute in acel post!

Directorii unitatilor de invatamant trebuie sa analizeze serios calitatea persoanelor care asigura paza, dar, mai ales, modul in care isi fac datoria.

Am convocat Comisia mixta pentru siguranta in scoli si am cerut conducerilor Inspectoratului de Politie Judetean si Inspectoratului de Jandarmi Judetean sa intensifice activitatile de patrulare in apropierea unitatilor de invatamant. Vom pregati un plan bine pus la punct, pe termen mediu si lung, care sa implice toate institutiile din domeniu.

Pentru a preveni si combate violenta stradala trebuie, intai de toate, sa ii recunoastem existenta. Este usor sa ingropi un subiect doar pentru ca <<nu da bine>>, insa o faci doar daca esti iresponsabil. Consecintele unei astfel de atitudini, de cele mai multe ori, sunt extrem de grave”.

De altfel, prefectul a convocat ieri o sedinta operativa cu reprezentanti ai Inspectoratului de Politie Judetean, Politiei Locale, Inspectoratului de Jandarmi Judetean precum si ai Inspectoratului Scolar Judetean si ai Colegiului National „Gh. M. Murgoci”. Potrivit unui comunicat dat publicitatii, discutiile au avut ca scop “identificarea vulnerabilitatilor care au condus la producerea acestui incident, astfel incat sa creasca gradul de siguranta in scoli si sa se previna delincventa juvenila in incinta si in zonele adiacente unitatilor de invatamant preuniversitar. Astfel, in ceea ce priveste structurile MAI si de ordine publica, s-a decis asigurarea unei prezente cat mai active a politistilor si jandarmilor  in scoli si in zona adiacenta unitatilor de invatamant si intensificarea actiunilor de patrulare in zona. De asemenea, la nivelul ISJ Braila s-a dispus respectarea cu strictete de catre directorii unitatilor de invatamant a regulamentelor de ordine interioara, care interzic, printre altele, parasirea incintei unitatii scolare in pauze, un capitol incalcat de catre unii elevi. Totodata, s-a transmis responsabilizarea directorilor cu privire la transparenta si comunicarea imediata a acestor cazuri, pentru a preintampina situatii similare ori degenerarea unui conflict violent aplanat doar la nivel scolar”.