PREFECTUL BOBOC: SUNT DOUĂ ASPECTE CARE M-AU DERANJAT ENORM, ÎN LEGĂTURĂ CU TRANSFERUL CELOR DOI PACIENȚI DE LA GALAȚI CONFIRMAȚI CU COVID, ÎN STARE GRAVĂ

Prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, este nemulțumit de modul în care s-au luat deciziile cu privire la transferul de la Galați, la Spitalul Județean Brăila, a unor pacienți cu COVID-19 aflați în stare gravă. În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, Boboc a făcut câteva comentarii pe această temă, în contextul în care în ultimele zile au fost aduși la Secția ATI a Spitalului Județean Brăila doi pacienți confirmați cu COVID-19, aflați în stare gravă, care au decedat după câteva ore.

Prefectul a precizat că nu discută în niciun fel deciziile medicale care au fost luate la Galați cu privire la aceste transferuri, dat fiind că nu este de competența sa să facă asta, însă consideră că dacă pacienții ar fi fost aduși din timp – și nu în ultimul moment, când nu se mai putea face nimic –, poate că medicii brăileni ar fi reușit să intervină într-un fel și să-i salveze pe cei doi pacienți: „Vreau să vă spun un lucru care m-a deranjat enorm – și anume transferul celor doi pacienți de la Galați. Nu transferul în sine m-a deranjat, ci doua aspecte, și anume faptul că la nivelul conducerii CJ Galați, domnul Fotea – care probabil se află în campnie electorală și nu avea cu ce să se laude -, a luat decizia începerii lucrărilor de reabilitare la Spitalul Județean acum, când în Galați, știți foarte bine, situația «bubuie» și au foarte multe cazuri de COVID-19. Ei s-au apucat să modernizeze fațada, să schimbe lifturi în spital, să introducă ATI (Secția Anestezie Terapie Intensivă – n.r.) în renovare… Și mă deranjează că în momentul în care ești o autoritate responsabilă, nu poți să te apuci de astfel de lucrări când tu ai acea situație la Galați.

Și mă mai deranjează ceva – și vreau să înțelegeți că nu sunt medic, nu-mi dau cu părerea despre actul medical și despre ce decizii trebuie să ia medicii, pentru că transferurile au fost niște decizii 100% medicale, dar n-am înțeles un lucru: dacă tot știi că ai această situație în Galați și nu ai unde să tratezi astfel de pacienți gravi, pe măsură ce-i vezi că se agravează și știi că vei ajunge să apelezi la Brăila, la medici noștri de la ATI, de ce nu iei această măsură cu câteva ore mai devreme, cu o zi înainte, astfel încât medicii noștri să poată interveni, să încerce să salveze niște vieți?”.

Amintim că pacienții respectivi au fost transferați la Secția ATI a Spitalului Județean Brăila pentru că ATI Galați este în renovare de câteva zile. Când au fost transferați la Brăila, cei doi pacienți erau deja într-o stare foarte gravă, în care nu se mai putea face mare lucru pentru ei, iar unul dintre aceștia au fost adus la ora 3 a dimineții.

Declarația integrală a prefectului Brăilei pe această temă, aici: