PREFECTUL BOBOC: SUNT MULTE LOCALITĂȚI DIN JUDEȚUL BRĂILA CARE NU PRIMESC DE LA CUP DUNĂREA APĂ POTABILĂ, CI APĂ INDUSTRIALĂ. CU TOATE ACESTEA, CONTRACTUL DE FURNIZARE ESTE PENTRU APĂ POTABILĂ, TARIFAT LA PREȚ DE APĂ POTABILĂ
„Niște măsuri se iau gradual. Astăzi am văzut cu toții că cei de la CUP Dunărea și-au asumat că vor furniza în mod continuu apă potabilă. E în regulă, hai să vedem, sper să se întâmple asta” – este comentariul făcut astăzi de prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, în cadrul unei conferințe de presă.
El a fost întrebat de ziariști dacă în contextul în care oficial nu s-a încheiat criza coronavirusului, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (al cărui președinte este) nu poate interveni în situațiile în care CUP Dunărea nu livrează apă potabilă în regim normal unor localități. Întrebarea a venit ca urmare a faptului că ieri, CUP Dunărea a trimis primăriilor localităților din județ adrese în care anunța că va livra apa potabilă cu program, după care astăzi, conducerea CUP a revenit asupra deciziei și a anunțat că va livra apa în mod continuu. Mai mult, există semnale din diverse localități cu privire la faptul că au existat probleme în livrarea apei potabile în ultima perioadă.
Boboc a admis că potrivit informațiilor pe care le deține, sunt localități în care au existat probleme cu livrarea apei potabile.
El a mai precizat că singurele comune care nu au primit ieri adresă de la CUP Dunărea prin care erau anunțate că se va livra apa potabilă cu program sunt Mărașu și Cireșu, iar asta s-a întâmplat pentru că deocamdată, cele două localități încă nu primesc apă prin rețeaua CUP Dunărea.
De asemenea, prefectul a declarat că „sunt multe localități din județul Brăila care, conform unor analize făcute de Direcția de Sănătate Publică (DSP) – care a dat și amenzi, care au fost contestate în instanță de CUP Dunărea și procesele au fost câștigate de DSP – nu au apă potabilă. Apa aceea este industrială. Cu toate acestea, contractul de furnizare este pentru apă potabilă, tarifat la preț de apă potabilă și ce credeți? Ca să nu se supere oamenii – că totuși, văd și ei că apa aia nu e bună -, primesc pe factură un discount. CUP Dunărea ar trebui să facă un contract pentru furnizare apă industrială și să factureze la 1,4 lei/ mc, nu la circa 4,24 lei/mc fără TVA, adică circa 6 lei/mc cu TVA, cât facturează apa potabilă. Ei scriu pe factură «apă potabilă» – 6 lei total și mai jos «reducere», doar ca să facturăm apă potabilă, pentru că, nu-i așa, și în indicatorii noștri de management, și în obiectul nostru de activitate, noi furnizăm apă potabilă și contractul este încheiat pentru apă potabilă…”.
Întrebat de ce primăriile acceptă să se livreze în localitățile respective apă care nu este potabilă, pe post de apă potabilă și la tarife de apă potabilă, fiind astfel afectate drepturile cetățenilor pe care primarii îi reprezintă și chiar fiind pusă în pericol sănătatea cetățenilor, prefectul a răspuns că în afară de da în judecată CUP Dunărea, primăriile nu prea au ce face.
Întrebat de ce primarii nu ies din asocierea ADI Dunărea, renunțând la serviciile CUP Dunărea, dacă cetățenilor nu li se furnizează apă potabilă, Boboc a răspuns: „Ei nu s-au retras pentru că sunt oameni cu capul pe umeri și care înțeleg că ar pune în pericol un proiect de sute de milioane de euro (proiect cu finanțre europeană derulat de CUP Dunărea – n.r.). Și primarii înțeleg că nu pui în pericol un ditamai proiectul pentru că ai tu niște nemulțumiri. Din păcate, nu primesc același răspuns și din partea cealaltă (a CUP Dunărea – n.r), care ar trebui să fie mult mai atenți”.
În opinia prefectului, la CUP Dunărea este o problemă de management și este suprinzător cum în condițiile în care compania nu își respectă contractul și furnizează unor clienți apă care nu este potabilă, „în sedința CLM de luna trecută, mandatul Consiliului de Administrație de la CUP Dunărea și al directorilor de acolo a fost prelungit pentru «îndeplinirea indicatorilor din contractul de management». O hotărâre pe care nu vreau să mă pronunț, pentru că o avem în analiză. Dar am o mare îndoială și un mare dubiu și nu înțeleg: pe de o parte, o majoritate prelungește mandatele unor oameni dovediți cu acte că nu și-au îndeplinit mandatul și pe de altă parte, toată lumea e nemulțumită… Ceva nu se leagă”.