Prefectul Dobrescu solicită remedierea în regim de urgență a neregulilor descoperite de ISU la Secția ATI COVID, unde ușile sunt mai înguste decât paturile

Instituția Prefectului solicită remedierea în regim de urgență a neregulilor descoperite de ISU  la Secția Anestezie Terapie Intensivă (ATI) COVID a Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Într-un comunicat dat publicității de instituția amintită se atrage atenția conducerii unității spitalicești că „soluția de evacuare a pacienților, în cazul declanșării unui incendiu, cu ajutorul unei tărgi de dimensiuni mai mici, pe care poate fi așezat un bolnav, cu tub de oxigen și stativ, nu este eficientă pentru asigurarea fluxului de evacuare”.

Mai concret, este vorba despre faptul că Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila a semnalat recent existența unor probleme la Secția de Terapie Intensivă COVID a Spitalului Județean de Urgență:  ușile saloanelor sunt cu 10 centimetri mai înguste decât paturile pacienților. Dat fiind că în caz de incendiu, pacienții internați nu ar putea fi scoși rapid din secția amintită, ISU a cerut remedierea problemei.

Conducerea Spitalul Județean a considerat că soluția pentru această problemă ar fi folosirea unei tărgi cu lățimea de 60 de centimetri, pe care poate fi așezat un bolnav, un tub de oxigen și stativul, însă ISU nu a agreat această variantă.

În acest context, prefectul județului Brăila, Florin-Sergiu Dobrescu a transmis astăzi un comunicat în care se arată: „Precizăm că deficiențele constatate de către personalul operativ și paramedical din cadrul ISU «Dunărea» Brăila sunt la ușile celor 6 saloane de la ATI- COVID, care sunt neconforme din punct de vedere al dimensiunii paturilor. În urma controalelor efectuate de ISU s-a găsit această neregulă: ușa mai îngustă decât patul din salon. ISU a solicitat managementului Spitalului Județean rezolvarea acestei situații, găsirea unei soluții de remediere.

Spre surprinderea mea, ISU a primit un răspuns de la Spitalul Județean prin care i se spune că s-a remediat această problemă prin folosirea unei tărgi cu lățimea de 60 de centimetri, pe care poate fi așezat un bolnav, un tub de oxigen și stativul. De asemenea, managementul Spitalului Județean a comunicat că sunt în curs de achiziționare a încă două tărgi. Vă pot spune că ISU nu agreează această idee cu targa. Am trimis din partea Instituției Prefectului o adresă către Spitalul Județean în care am solicitat să ne explice, în detaliu, care e procedura de evacuare a persoanelor din salon într-o situație neplăcută, cum consideră personalul medical că se poate face evacuarea, în ce ordine, astfel încât să vedem dacă soluția agreată de managementul Spitalului Județean este una în conformitate cu prevederile legale”.

În comunicat se mai precizează că potrivit informațiilor transmise astăzi de Spitalul Județean Instituției Prefectului, evacuarea pacienților din secția ATI – COVID, aflată la etajul III al clădirii, în pavilionul E, la Cardiologie-Pediatrie (unde ușile de acces ale saloanelor sunt calibrate pentru mobilier pediatric, dar sunt dotate cu mobilier pentru adulți, respectiv cu paturi ATI mobile), se face doar cu ajutorul unei tărgi mobile, din dotarea secției.

În ceea ce privește personalul disponibil pentru procedura de evacuare, în informarea transmisă de Spitalul Județean se arată că pe schimbul de zi sunt 7 angajați (respectiv 1 medic, 4 asistente și 2 persoane încadrate ca personal auxiliar), iar pe schimbul de noapte sunt 6 angajați (respectiv 1 medic, 3 asistente și 2 persoane la personal auxiliar).

Referitor la deficiențele constatate de către ISU Brăila, în informarea pusă la dispoziție de către reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Brăila se face precizarea că  ”începând cu data de 12.10.2021, ISU Brăila efectuează acțiuni de recunoaștere/verificări la secția ATI COVID cu o frecvență de 3 ore, iar toate neregulile constatate în procesele verbale de control au fost remediate în timpul controalelor sau în perioada imediat următoare”, informație confirmată parțial la nivelul ISU Brăila, având în vedere că accesul în saloanele ATI COVID este în continuare neconform cu dimensiunea paturilor.

La acest moment, în secția ATI COVID a Spitalului Județean Brăila sunt internați 12 pacienți,  secția fiind la capacitate maximă.