Prefectul Timofei a cerut instituțiilor abilitate identificarea nevoilor școlilor brăilene în ceea ce privește supravegherea video, ridicarea de garduri și obținerea actelor necesare privind securitatea la incendiu

Astăzi la sediul Prefecturii Brăila a avut loc o ședintă de analiză a activităților desfășurate în cadrul Planului Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea siguranței elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar în anul școlar 2021-2022.

Ședința a fost condusă de prefectul Iulian Timofei, printre participanți aflându-se reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului Școlar Județean și ai Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Brăila.

Potrivit informațiilor prezentate în cadrul acestei întâlniri, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila (IJJ) a desfășurat anul trecut mai multe campanii cu scopul îmbunătățirii modului de comportare și exprimare al elevilor din învățământul preuniversitar în timpul prezenței în școală și cu scopul reducerii violențelor și absenteismului școlar, precum și pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor unor comportamente antisociale. Pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță în zona instituțiilor de învățământ, Jandarmeria a constituit un număr de 516 patrule de ordine publică în care a fost angrenat un efectiv total de 1.898 jandarmi.

Pe de altă parte, pe linia informării preventive, ISU Brăila a desfășurat în perioada analizată un număr de 128 de acțiuni printre care exerciții de simulare a producerii unor situații de urgență, lecții deschise, instruiri specifice riscurilor identificate la nivelul obiectivelor, cercuri tehnico aplicative de elevi. La aceste activități au participat 3.349 persoane, din care 818 adulți, 171 liceeni, 1.987 elevi și 373 preșcolari.

În anul scolar 2021-2022 au fost solicitate si depuse documentații în vederea obținerii autorizațiilor/avizelor de securitate la incendiu astfel: 23 de solicitări de emitere a avizelor de securitate la incendiu, din care s-au emis un numar de 9 avize de securitate la incendiu.

La rândul său, Poliția Locală Brăila a informat că în perioada amintită a desfășurat activități specifice în zonele unităților de învățământ în sensul prezenței zilnice în zona intrării în școli a unui agent, verificării modului de acces în incinta unităților de învățământ, gestionării altercațiilor apărute între elevi (combaterea bullyingului), precum și identificarii și monitorizarii găștilor de cartier din a căror componență fac parte elevi ale căror preocupări antisociale se desfășoară cu preponderența în zona unităților de învățământ.

De asemenea, polițiștii locali s-au implicat si in sensul fluidizarii traficului rutier in zona scolilor. Pe linia prevenirii și combaterii absenteismului în instituțiile de învățământ preuniversitar, la solicitarea acestora, Poliția Locală a luat măsura deplasării la domiciliul elevilor aflați în situația de abandon școlar, unde s-au purtat discuții cu părinții sau tutorii legali ai acestora.

Conform datelor furnizate de Inspectoratul Județean de Poliție (IPJ), 166 de unități de învățământ dispun de pază/supraveghere, din care 52 prevăzute concomitent cu pază umană și sisteme de supraveghere video, 14 unități care au exclusiv pază umană proprie, iar 100 de unități sunt dotate exclusiv cu sisteme de supraveghere video.

IPJ a desfășurat pe parcursul anului școlar 353 acțiuni dintre care: 94 pentru prevenirea și combaterea delincvenței juvenile; 32 pentru prevenirea absenteismului; 126 pentru verificarea mijloacelor de transport școlar și verificarea amplasării corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare din zona unităților de învățământ.

Totodată, IPJ Brăila a coordonat:

-674 activități desfășurare în cadrul orelor de curs (531 în mediul urban și 143 în rural), cu 18.642 beneficiari (15.457 în mediul urban și 3185 în mediul rural);

– 31 instruiri ale cadrelor didactice cu privire la domeniul violenței școlare;

-347 întâlniri/grupuri de lucru tematice dintre polițiști și reprezentanții unităților de învățământ/ISJ Brăila sau cadrele didactivce implicate în gestionarea violenței în școală;

– 131 elevi în situație de risc identificați și 153 elevi consiliați.

Pe tot parcursul anului școlar 2021-2022, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila s-au derulat activități educaționale în mediul online și cu prezență fizică pentru prevenirea violenței, prin care inspectorii si-au propus implicarea tuturor școlilor în activități unitare de promovare a comportamentelor raționale, non-violente.

In finalul întâlnirii, prefectul Timofei a propus ca instituțiile care răspund de asigurarea siguranței în școli să desfășoare în perioada imediat următoare o acțiune comună pentru a identifica nevoile unităților școlare din județ în ceea ce privește supravegherea video, ridicarea de garduri, obținerea actelor necesare privind securitatea la incendiu și pentru a trimite adrese primăriilor, în vederea alocării de fonduri la rectificarea bugetară, astfel încât cât mai multe dintre aceste aspecte să fie puse la punct în perioada vacanței de vară.