Prefectul Timofei face mobilizarea pentru campania ”Curățăm România”: Se va face curățenie în case, în curți, pe drumuri și șosele, în păduri și pe cursul apelor

Astăzi la Prefectura Brăila a avut loc prima ședință a grupului de lucru întrunit pentru stabilirea detaliilor privind derularea proiectului ”Curățăm România”. La reuniune au participat reprezentanți din partea Agenției pentru Protecția Mediului Brăila, Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Brăila, Direcției Silvice Brăila, Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila, Consiliului Județean, Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Brăila, Inspectoratului Școlar Județean.

În plus, toate primăriile din județului vor fi contactate pentru a prezenta într-un timp cât mai scurt planul de acțiuni care se vor desfășura la nivelul comunităților locale. Primăriile vor putea accesa finanțare pentru susținerea și derularea campaniei ”Curățăm România”, Prefectura punând la dispoziția celor interesați ghidul de finanțare.

Finanțarea este asigurată prin Agenția Fondului de Mediu, cu mențiunea că se pot deconta sume cuprinse între 3.000 și 30.000 lei, în funcție de numărul de locuitori din fiecare localitate.În cadrul campaniei, sunt eligibile proiectele care au ca scop ecologizarea zonelor afectate de poluarea cu deșeuri (plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii și acumulatori, anvelope), inclusiv a gospodăriilor, zonelor de protecție din jurul lacurilor naturale, a lacurilor de acumulare, cursurilor de apă, digurilor, a canalelor, barajelor și a altor lucrări hidrotehnice, a câmpurilor și pădurilor de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale/ADI.

Tot astăzi prefectul Iulian Timofei a invitat ca parteneri la acțiunea ”Curățăm România” Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul de Jandarmi Județean, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Dunărea” al județului Brăila și Sectorul Poliției de Frontieră – Baza de Reparații Nave. Șefii celor patru instituții au acceptat invitația, urmând ca într-un timp cât mai scurt să fie stabilite locațiile, dar și numărul de lucrători care vor participa în mod voluntar la acțiunile din cadrul campaniei.

”Prin acest proiect ne propunem să implicăm reprezentanți ai autorităților publice locale, iar primul pas este identificarea zonelor cu probleme de pe raza unităților administrativ teritoriale. Se va face curățenie în case, în curți, pe drumuri și șosele, în păduri și pe cursul apelor. Este o campanie care se adresează tuturor românilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toate colțurile țării. Partenerii vor identifica locurile unde se desfășoară acțiunea de ecologizare și vor asigura predarea deșeurilor în condițiile legii. Cu ajutorul acestei campanii dorim să schimbăm fața județului Brăila, să educăm comunitățile și să conștientizam că doar cu implicarea tuturor vom putea îmbunătăți nivelul de trai al populației.

De asemenea, țin să mulțumesc IPJ, IJJ, ISU Dunărea Brăila și Poliției de Frontieră – Baza de Reparații Nave, pentru că se vor implica voluntar în această campanie atât de importantă pentru comunitatea brăileană. În acest fel putem da un exemplu celor care vor trebui să desfășoare activități în cadrul programului «Curățăm România»”, a declarat prefectul Brăilei.