Prefectul Timofei, mesaj de Ziua Unirii Principatelor Române: Unirea din 24 Ianuarie 1859 a fost și rămâne o sărbătoare a bucuriei, speranței și credinței în destinul propriu al poporului român

Astăzi, 24 Ianuarie, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza (intersectia Calea Calarasilor cu Bulevardul Al. I. Cuza) vor avea loc manifestările organizate de Instituția Prefectului Brăilei, dedicate Zilei Unirii Principatelor Române.

Programul este următorul:

Ora 10.50 – Întâlnirea oficialităților civile și militare;

Ora 11.00 – Ceremonialul militar: Semnalul trompetului, marșul de întâmpinare, prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, intonarea Imnului Național al României;

Ora 11.10 – Serviciul religios oficiat de un sobor de preoți;

Ora 11.20 – Evocarea Momentului  „24 Ianuarie 1859” de către Iulian Timofei, prefectul Județului Brăila;

Ora 11.25 – Program artistic prezentat de formații și soliști din Municipiul Brăila, precum și un program susținut de Muzica Militară;

Ora 11.35 – Depunerea de buchete de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din partea Primăriei Municipiului Brăila, Consiliului Județean Brăila; Instituției Prefectului, Garnizoanei Brăila (IJJ, IPJ, ISU și DJI)

Ora 11.45 – Defilarea Gărzii de Onoare;

Din motive de securitate sanitară, în contextul epidemiologic actual, participanții la eveniment nu se vor prinde în Hora Unirii, așa cum se întâmpla în anii anteriori.

11.50 – Încheierea manifestărilor.

Mesajul prefectului Brăilei, Iulian Timofei, transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, este următorul: ”Marcăm astăzi 163 de ani de la Mica Unire, așa cum ne este tuturor cunoscută, moment de grație în care România a prins contur.

Sărbătorirea acestui eveniment de mare însemnătate istorică trebuie să constituie prilej de recunoștință față de marii artizani și susținători ai Micii Uniri: Alexandru – Ioan Cuza,  Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu, dar și artizanii și susținătorii necunoscuți: țărani, moșieri și răzeși.

Reper istoric care a dat startul modernizării României ca țară, 24 Ianuarie 1859  a însemnat mai mult decât desființarea unei granițe. Unirea celor două principate române, Moldova și Țara Românească, a demonstrat maturitatea tuturor celor care au participat și au făcut posibil acest act, fiind, de altfel, primul pas al afirmării identității noastre naționale, culturale și etnice. Pentru noi toți, ceea ce s-a realizat în acel moment marcant al istoriei noastre ne-a demonstrat că uniți putem depăși obstacole care par a fi de netrecut.

De aceea consider că Unirea din 24 Ianuarie 1859 a fost și rămâne în continuare o sărbătoare a bucuriei, speranței și credinței în destinul propriu al poporului roman.

La mulți ani, brăileni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”.