Prefectura Brăila a comunicat astăzi numele celor doi medici de familie care le vor asigura servicii medicale refugiaților ucraineni. Unul dintre aceștia are cabinetul în Cazasu și altul în Brăila

Se mișcă mai greu lucrurile uneori, când este vorba despre rezolvarea unor probleme ce țin de susținerea ucrainenilor ce și-au găsit refugiu în Brăila. Mai exact, în ceea ce privește găsirea unei soluții pentru a oferi condiții adecvate pentru desfășurarea unor activități educative de tip grădiniță și after school pentru 45 de copii ucraineni, activități realizate de Asociația „Salvați Copiii” din București și de un grup de voluntari brăileni. Deocamdată aceste activități se desfășoară la Biserica Golgota – singura care s-a oferit să pună la dispoziția copiilor un spațiu, însă aceasta a fost doar o soluție temporară, pentru că încăperea respectivă este destul de mică pentru ceea este nevoie, având în vedere numărul mare de copii, iar în plus, acum, că s-a răcit vremea, încălzirea se face acolo cu un calorifer electric, care nu face față.

Pe de altă parte, după cum am aflat de la mămicile acestor copii, ele au nevoie să li se indice și un medic de familie la care pot merge, dacă se îmbolnăvesc cei mici, ca să nu mai fie nevoie să se caute soluții de urgență când se întâmplă așa ceva. Nu de alta, dar s-a ajuns în situația în care a fost nevoie să se implice direct prefectul județului, Iulian Timofei, ca să rezolve niște probleme de acest gen.

Voluntarii care se ocupă de copiii ucraineni au încercat să găsească soluții pentru a obține un alt spațiu, problema ajuns în atenția prefectului, care a cerut prin adrese oficiale, dar și prin discuții directe, reprezentanților unor instituții publice să găsească soluțiile adecvate. Astfel, într-o ședință desfășurată la Prefectură la finele lunii octombrie Timofei a cerut directorului Direcției de Sănătate Publică să  facă demersurile necesare pentru a se stabili medicii de familie care se vor ocupa de refugiații ucraineni și să i se comunice numele și telefonul acestora, astfel încât informațiile să fie transmise mai departe celor care lucrează cu refugiații, iar părinții  ucraineni să știe unde se pot adresa dacă micuții se îmbolnăvesc.

De asemenea, Timofei a avut o discuție și cu reprezentanții voluntarilor care se ocupă ce activitățile educative care se desfășoară în prezent la Biserica Golgota, ca să afle direct de la sursă care este situația și de ce anume au nevoie aceștia.

În plus, prefectul a cerut Primăriei și Consiliului Județean să-i comunice dacă pot pune la dispoziție un spațiu pentru activitățile amintite, iar răspunsul a fost negativ. Mai apoi prefectul a cerut conducerii Inspectoratului Școlar Județean să-i comunice dacă ar putea fi găsit un astfel de spațiu.

Dat fiind că până acum nu s-a rezolvat nimic nici în privința punerii la dispoziția Asociației „Salvați Copiii” din București a unui spațiu și nici în ceea ce privește comunicarea numelui medicilor de familie care se vor ocupa de refugiații ucraineni, am solicitat Prefecturii Brăila să ne informeze care este stadiul acestor demersuri.

Răspunsul a fost următorul: „Instituția Prefectului Județul Brăila și-a manifestat de fiecare dată disponibilitatea de a veni în sprijinul refugiaților ucraineni. Legat de problema asigurării unui spațiu pentru activități de integrare socială a copiilor refugiaților, vă informăm că am primit o solicitare în acest sens din partea Asociației «Salvați Copiii» din București. Domnul prefect a purtat discuții atât cu Primăria Brăila, cât și Consiliul Județean și Inspectoratul Școlar Județean, iar acesta din urmă și-a manifestat disponibilitatea de a se implica, informație pe care Instituția Prefectului a transmis-o mai departe «Asociației Salvați» Copiii.

Astăzi domnul prefect a discutat din nou cu doamna inspector școlar general Elena Tudor, iar aceasta i-a comunicat că va invita la discuții toți factorii interesați de un astfel de proiect, pentru a se pune de acord asupra detaliilor.

Referitor la problema medicilor de familie, domnul prefect a discutat din nou cu Direcția de Sănătate Publică Brăila, fiind informat că în urma corespondenței inițiate de către DSP Brăila cu Asociația Medicilor de Familie, până la acest moment și-au manifestat dorința de a înscrie pe liste refugiați ucraineni doi medici:

Este vorba despre doamna doctor Stela I. Spiță, care conduce un cabinet în localitatea Cazasu str. Gladiolelor nr. 1, tel 0239.631700 și despre dr. Nedelcu Steluța, din municipiu, Calea Călărașilor nr. 228, bloc C1, parter, tel 0239. 670056.

De asemenea, facem precizarea că în urma discuțiilor purtate de către domnul prefect cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dunărea Brăila, instituția este oricând disponibilă ca, în situații mai deosebite, să asigure cu mijloace proprii transportul pacienților refugiați de la domiciliu, la Spitalul Județean Brăila”.

Prefectul Timofei ne-a mai declarat că inspectorul școlar general și-a arătat totala disponibilitate și că dacă se întrunesc condițiile legale, în următoarele zile s-ar putea rezolva și problema asigurării unui spațiu în care să se desfășoare activitățile educative respective, într-o instituție de învățământ”.

După cum am aflat pe surse, a durat foarte mult să se găsească medicii de familie care să se ocupe de refugiați dat fiind că birocrația, când e vorba de asigurarea acestor servicii medicale, este atât de mare, încât cei mai mulți medici de familie nu au vrut să se complice. După cum se vede, s-au găsit totuși doi Oameni care au înțeles că dincolo de aspectele strict birocratice, care le vor da bătăi de cap, este vorba despre a ajuta niște refugiați care au nevoie mai mult ca oricând de generozitate și bunătate.