Președintele Antoneta Ioniță anunță că Forța Dreptei Brăila strânge semnături pentru reviziuirea Constituției în privința calculului pensiilor

Președintele Forța Dreptei Brăila, Antoneta Ioniță, informează că partidul său strânge semnături pentru reviziuirea Constituției în privința calculului pensiilor.

Proiectul de lege privind pensiile speciale a fost adoptat luni în cameră decizională. Plenul Camerei Deputaților a aprobat proiectul cu 174 voturi „pentru”, 81 voturi „contra”, 17 abțineri, iar doi deputați nu au votat.

Ioniță precizează într-un comunicat dat publicității că parlamentarii Forța Dreptei au votat împotriva proiectului, pe care l-au catalogat a fi o “parodie penibilă pe care o administrează actuala coaliție către cetățenii români”: „Astfel, din dorința de a elimina «discriminarea care există» în privința pensiilor, Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei, a anunțat că formațiunea politică pe care o conduce și-a propus ca până la finalul acestui an să strângă peste un milion de semnături, numărul necesar revizuirii Constituției, în sensul introducerii în Legea fundamentală a obligativității calculului pensiei pentru toate categoriile de angajați doar în baza principiului contributivității.

Pensiile speciale costă statul român în jur de 13 miliarde de lei anual. La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de peste 10.000. Dintre acestea, mai mult de jumătate erau ale procurorilor și judecătorilor.

«În Constituție se prevede că toți cetățenii sunt egali în fața legii și autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Pensiile speciale reprezintă un privilegiu pentru beneficiarii acestora. Atât timp cât Curtea Constituțională își bate joc de Constituție, concluzia la care noi am ajuns este foarte simplă. Până să reușim reforma Curții Constituționale vom face apel la cetățeni să semneze proiectul de revizuire a Constituției inițiat de Forța Dreptei, care să includă în Constituție prevederea clară care să nu mai dea dreptul judecătorilor CCR, indiferent ce partid i-a pus în funcția respectivă, să dea decizii pentru ei înșiși, să mențină privilegii și discriminări», a afirmat Ludovic Orban.

Forța Dreptei caută parteneri pentru a depune contestație la CCR împotriva proiectului de lege privind pensiile speciale care a fost adoptat de Camera Deputaților”.