Președintele Boboc, despre schimbările de directori decise de Canciu: Nu există niciun membru PNL numit undeva. Dacă discutăm de politizare, Botea și-a construit un partid cu voia sau mai puțin cu voia profesorilor și a directorilor

Președintele PNL Brăila, Cătălin Boboc, declară că politica nu are nicio legătură cu recentele decizii luate de inspectorul școlar general Cătălin Canciu (PNL) privind schimbarea directorilor unor unități de învățământ.

Dat fiind că aceste decizii au provocat reacții virulente din partea unor părinți, profesori, aleși locali, dar și simpli cetățeni, care acuză faptul că șeful ISJ schimbă directorii pe criterii care au legătură cu politica, nu cu activitatea lor profesională (acuzații alimentate de faptul că însuși Canciu a vorbit despre „activitatea politică” a unui director, ca motiv al schimbării din funcție), l-am întrebat pe liderul PNL Brăila cum comentează această situație din învățământul local.

Cătălin Boboc ne-a declarat: „Eu nu vreau să intervin deloc în partea strict profesională, care ține de educație și de instituția pe care o conduce Cătălin Canciu, dar un comentariu la modul general pot să fac și chiar cred că este și necesar să fac.

Am avut o discuție cu domnul Canciu și i-am spus: «Treaba ta, tu știi ce este în instituția pe care o conduci și în învățământ, dar poate trebuia să prezinți unele motive pentru care ai luat anumite decizii, tocmai ca să eviți astfel de comentarii și discuții». Și mi-a spus un lucru care, sincer, mi-a cam închis gura, nu prea am mai avut ce să comentez. Mi-a spus așa: «Dincolo de faptul că sunt directori sau nu sunt, ei sunt coelgii mei și pentru că-i respect, nu vreau, nu-mi permit să comentez activitatea lor profesională în public». N-am mai avut ce să spun…

Evaluarea activității directorilor e o chestiune internă, ce ține de Inspectoratul Școlar.

Dar ca și comentariu general, v-aș spune așa: când într-un liceu, ca să nu dau nume, se înscriu 29 de copii într-o clasă și la sfârșitul ciclului iau Bacalaureatul 4,  s-ar putea să fie o mică problemă de management. Când ai de format o clasă care conform legii are 28 de locuri și ți se înscriu 18 copii, iar ai o problemă. Și aici fac o paralelă cu o comună micuță, la marginea județului, cum e Gradiștea, cu un primar care se duce, umblă inclusiv în alte județe și aduce copii pentru acea școală pe care el a făcut-o; s-ar putea să fie o problemă de management.

În privința activității politice, e de notorietate faptul că de foarte multe ori și PSD-ul, dar și PMP-ul și-au construit… chiar domnul Botea (Viorel Botea, președintele PMP Brăila, fost inspector școlar general – n.r.) și-a construit un partid, aș putea spune, cu voia sau mai puțin cu voia profesorilor și a directorilor de școală”.

Întrebat dacă sugerează că liderii PSD sau liderul PMP Brăila au făcut presiuni asupra profesorilor și directorilor de școli ca să se înscrie în partidele amintite, Boboc a răspuns: „Nu vreau să ajung până acolo; am spus «cu voia sau mai puțin cu voia» dumnealor.

În ceea ce ne privește, activitatea politică și colaborarea noastră, a mea și a domnului Cătălin Canciu, președintele Organizație Municipale PNL Brăila, este una, iar activitatea sa de la ISJ este alta, îl privește exclusiv pe el; el știe ce este acolo și împreună cu colegii din instituția respectivă iau măsurile care se impun.

Chiar am întrebat și am verificat: nu există niciun membru PNL numit undeva. Niciunul. Nu unul, din greșeală; niciunul. Și atunci, dacă discutăm de politizare… cred că acesta este un mod de lucru la alții, în niciun caz la PNL Brăila”.