Președintele CA al Spitalului Județean Brăila, Viorel Botea, despre managerul Râșnoveanu, care a demisionat azi: „A avut o activitate managerială medie, spre bună. Cred că acolo e nevoie de un manager mai dur”

Președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, Viorel Botea (AUR), este de părere că după decesul tragic al unui pacient care a ieșit pe timpul nopții din spital desculț, în pijamale, fără să-l vadă și să-l oprească nimeni, se impunea demisia managerului Delia Râșnoveanu (PSD) din primul moment.

Pe de altă parte, Botea spune că retragerea lui Râșnoveanu din fruntea spitalului nu rezolvă problema: „Trebuie luate absolut toate măsurile necesare pentru ca asemenea nenorociri să nu se mai întâmple. Consider că managerul Spitalului Județean trebuia să-și dea demisia din prima,  fără să aștepte să-i ceară demisia de diverse persoane, fără să mai aștepte comentariile diverșilor politicieni sau ale altor persoane din spațiul public.

Astfel de incidente regretabile nu fac decât să umbrească activitatea pe care Consiliul Județean și Consiliul de Administrație au desfășurat-o în sensul creșterii calității actului medical, prin investițiile făcute în Spitalul Județean.

Problema este că nu există empatie din partea anumitor angajați ai Spitalului Județean Brăila. Nu toți angajații sunt lipsiți de empatie, sunt cazuri izolate, dar sunt. Dacă te-ai făcut medic sau asistent medical, ai făcut-o pentru că iubești oamenii, nu?

Noul manager va trebui să țină cont de aceste lucruri și să continue proiectele pe care noi, o parte dintre consilierii județeni, le-am votat pentru bunul mers al activității Spitalului Județean”.

Întrebat dacă în opinia sa ar fi fost mai bine dacă în cursul ultimilor ani, în una dintre situațiile în care consilierii județeni liberali au cerut demisia Deliei Râșnoveanu, conducerea social-democrată a CJ Brăila să fi acceptat faptul că aceasta nu a fost cel mai bun manager și să o schimbe din funcție, Botea a răspuns: „La chestia cu schimbarea țipă toată lumea. Treaba e în felul următor: bun, o faci, dar trebuie să găsești și oamenii care doresc să facă această schimbare legat de lucrurile care nu merg în spital.

Vă dau un exemplu: la ultimul Consiliu de Administrație am cerut managerului să dea exemple din spital: «În secția cutare avem medicul/ asistenta care nu are empatie față de pacienți sau nu are grijă cum trebuie de pacienți» sau «În secția cutare un doctor a făcut niște lucruri extraordinare» ”.

După părerea lui Viorel Botea, Delia Râșnoveanu „a avut o activitate managerială să zicem medie, spre bună. Cred că având în vedere specificul personalului medical, acolo în momentul actual trebuie o persoană puțin mai dură, ca să nu folosesc un alt termen. Trebuie un manager cu o anumită duritate, care să poată să schimbe lucrurile greșite punctuale – că nu sunt foarte multe greșeli – care s-au făcut până acum”.

L-am mai întrebat pe președintele CA dacă apreciază că ar fi o idee bună ca viitorul manager al Spitalului Județean să nu mai fie membru al vreunui politic.

Acesta consideră că nu contează dacă ești membru de partid sau nu, „contează să fii unul care știe ce se întâmplă în domeniul medical, să cunoști spitalul și să faci treabă.

Când a fost discuția despre pacienții care sunt trimiși să-și cumpere medicamente pe banii lor, eu am vorbit cu președintele CJ și acesta mi-a spus: «Du-te și vezi tu, cu ochii tăi, despre ce este vorba și spune-mi care este adevărul!».

De câteva zile eu umblu prin spital și aflu tot felul de informații, cum s-a întâmplat, ce s-a întâmplat. Nu pot să vă spun cum s-a întâmplat, având în vedere că există o anchetă în momentul de față, iar organele abilitate se ocupă de acest lucru.

Pe mine, ca președinte al Consiliului de Administrație, mă interesează să văd niște lucruri care nu merg bine și pe care în CA să le supun atenției colegilor și să le rezolvăm”.

Amintim că Viorel Botea a trecut recent de la PMP la AUR, ceea ce va face ca, potrivit legii, să-și piardă mandatul de consilier județean și implicit, și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic Județean Brăila.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns