PREȘEDINTELE CCIA BRĂILA, ȘTEFAN FUSEA: AJUTOARELE DE STAT PROMISE PENTRU MĂSURILE COVID ÎNTÂRZIE, IAR FIRMELE AU ÎNCEPUT SĂ SE ÎNCHIDĂ. ATUNCI CÂND VOR AJUNGE BANII S-AR PUTEA SĂ NU MAI EXISTE FIRMELE

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Brăila, Ștefan Fusea, este nemulțumit de faptul că dincolo de promisiuni și de asigurări de bune intenții din partea Guvernului, antreprenorii români nu au beneficiat încă niciun ban din ajutorul de stat prin schemele 1 și 2 destinate firmelor aflate în dificultate din cauza crizei Covid-19.

Fusea a explicat că Schema de ajutor de stat, finanțată din finduri europene, este împărțită în trei lini de finanțare: microgranturi de 2.000 de euro pentru micro­întreprinderi, granturi pentru capital de lucru de până la 150.000 de euro și granturi pentru investiții, însă până acum nu a fost plătit niciun ban.

Președintele CCIA Brăila spune că dacă autorul de stat nu este achitat urgent firmelor beneficiare, acestea se vor închide și banii respectivi nu vor mai servi la nimic: “Vreau să spun clar de la început că noi nu facem politică în campanie electorală, noi facem doar politica antreprenorilor.

S-au luat niște măsuri de acest Guvern pentru sprijinirea mediului de afaceri și s-au luat măsuri bune, cu creditele IMM-urilor, cu programul de 75%, măsurile privind COVID, etc. Problema este în implementarea lor, în punerea lor în aplicare, în așa fel încât chiar să ajute mediul de afaceri, nu să-i dea speranțe deșarte.

La ce mă refer: programul de creditare IMM se știe că a durat luni de zile până s-a implementat.

În ceea ce privește măsurile COVID, este măsura 1, privind microîntreprinderile, acel ajutor de 2000 de euro. Nu au fost aplicații de la 50.000 de microîntreprinderi, așa cum a gândit Guvernul, ci au fost puțin peste 20.000. Deci acolo au rămas fonduri nefolosite. Dar nici în ziua de azi, în niciun cont al niciunui IMM nu a intrat vreun euro.

În al doilea rând, a fost lansată acum vreo 2 săptămâni a doua măsură din programul COVID, cea pentru capital de lucru. Se știe foarte bine că în primele 6 minute s-au consumat cele 350 de milioane de euro. Numărul de firme înscrise este puțin peste 20.000 și aici. A anunțat Guvernul că va suplimenta alocarea de 350 de milioane de euro cu încă 500 de milioane de euro, ca să ajungă la toți cei care s-au înscris.

Aceeași problemă: din cele 350 de milioane de euro care au fost alocate și sunt sigure, nu a intrat niciun ban în cont la nimeni.

Ăsta este lucrul pe care îl sesizăm: banii întârzie, iar firmele au început să se închidă. Șomaj pe bandă. Problema este că atunci când vor ajunge banii, s-ar putea să nu mai existe firma. Banii ăștia trebuie să intre imediat în contul firmelor, ca să poată beneficia de ei și să mai apuce să se salveze.

Măsura 3 pe investiții se tot modifică, nu s-a ajuns la forma finală și nici măcar n-a fost lansată. Aceasta este o măsură competitivă, nu funcționează după principiul «primul venit, primul servit». Toate proiectele care se vor înainta vor fi analizate și punctate și se vor finanța în funcție de punctajul obținut. Din experiența noastră, putem estima că această analiză nu se va încheia mai devreme de luna martie anul viitor – analiză, întocmirea clasamentului, anunțarea câștigătorilor, deschiderea conturilor.

Deci este o măsură bună, o lăudăm, dar ea se va aplica foarte târziu. Trebuie grăbiți pașii de aplicare. De bune intenții ne-am săturat; toți avem bune intenții. Ideea este să fie eficiență, să ajungă banii la beneficiarii acestor măsuri”.