Președintele Chiriac, către consilierul Bucălău: „Spusele dvs sunt numai aberații! Apa din județ este potabilă acolo unde sunt buletinele de analiză conform graficului. Apa va fi potabilă în tot județul Brăila. Apa este potabilă în toate localitățile, conform buletinelor de analiză”
Declarații ambigue ale președintelui CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), pe tema apei potabile furnizate locuitorilor județului.
Subiectul a fost abordat astăzi, în cadrul ședinței CJ Brăila, în care consilierul județean Alexandru Bucălău (PNL) i-a spus președintelui Chiriac: „Avem cel mai mare preț al apei din România la ora actuală, având în vedere că avem Dunărea lângă noi, sursa de apă cea mai mare a țării. Vă rog frumos să faceți mențiunea în cadrul Adunării Generale a ADI Dunărea cu privire la scăderea prețului apei”.
Șeful județului a replicat: „Domnule consilier, nu știu dacă să iau în calcul spusele dvs, că sunt numai aberații.
Unu: vă recomand dvs personal să beți dvs apă din Dunăre. Doar apă din Dunăre, nu apă tratată, clorurată și făcută corespunzător, astfel încât să fie consumată populația. Ăsta este primul punct.
Doi: tot acest preț este calculat după indicatorii de performanță și criteriile stabilitate pe marele proiect. Nu e stabilit nici de Chiriac, nici… Dacă vrem investiții în companie (CUP Dunărea – n.r.), trebuie să stabilim și să respectăm și regulile proiectului”.
„Domnule președinte…”
„Vă rog frumos, domnule consilier, eu v-am ascultat, nu facem dialog!”
„Dar domnule președinte…”
„Domnule consilier, nu suntem la Cireșu, să vorbim unii peste alții! Vă rog frumos, v-am ascultat! Vă rog frumos să mă lăsați să vă răspund! Acest preț este calculat conform proiectului și conform criteriilor stabilite de UE în această investiție. Dacă dvs considerați că este un preț mare, o să stabilim cu toți cei care sunt responsabili în momentul cum au stabilit aceste prețuri și o să vă dăm un raport detaliat în ceea ce privește calculul acestui preț”.
„Vă rog frumos! Vă rog frumos să ni-l prezentați!”
„Pentru că locuitorii comunelor din Cireșu, din Zăvoaia, din Ulmu, când fac aceste investiții, sunt conform acestui proiect. Și vă mai fac o dată recomandarea: să beți dvs doar apă din Dunăre!”.
„Considerați că apa din județ este potabilă în toate localitățile?”
„Apa din județ este potabilă acolo unde sunt buletinele de analiză conform graficului: pe acest proiect de 240 de milioane de euro apa va fi potabilă în tot județul Brăila.”
„Deci recunoașteți că nu în toate localitățile apa e potabilă la ora actuală.”
„Unele sunt din puțuri și apa este potabilă în toate localitățile, conform buletinelor de analiză.”
Precizăm că „marele proiect” la care face referire șeful județului este un proiect realizat de CUP Dunărea Brăila în cadrul POIM, finanțat în proporție de 94% din fonduri europene nerambursabile, restul de 6% fiind contribuția CUP. Pentru a obține acești bani, CUP s-a împrumutat de la BERD, cu obligația de a returna împrumutul amintit, cu respectarea unor termene. Majorarea prețului la serviciile de apă-canalizare au fost explicate de conducerea CUP Dunărea Brăila prin faptul că altfel nu se vor putea asigura fondurile necesare plății la timp a ratelor la împrumutul amintit.