Președintele Chiriac: Dacă nu vor fi contestații, în 2022 vom avea operator unic de salubritate în tot județul Brăila și operator/operatori pentru stațiile de sortare a deșeurilor

122.200 lei – este valoarea contribuției Consiliul Județean Brăila la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECO DUNĂREA”, pentru anul în curs, așa cum a fost aprobată la cea mai recentă ședință a CJ.

Asociația amintită, din care fac parte CJ și toate primăriile din județ, a fost constituită cu scopul înființării, organizării, reglementării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a  serviciilor de salubrizare a localităților și a managementului deșeurilor solide pe raza localităților respective, precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții publice în domeniul amintit.

Asociația a derulat  proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brăila”, în valoare de circa 120 milioane de lei (inclusiv TVA) din care puțin peste 100 milioane de lei a fost contribuția Uniunii Europene.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) ar fi trebuit inaugurat încă din 2015, dar nu s-a întâmplat acest lucru din cauza întârzierilor mari înregistrate la lucrările Stației de Sortare și Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni și de asemenea, a întârzierii stabilirii operatorului unic care se va ocupa de colectarea deșeurilor la nivelul județului, precum și a operatorului care va administra stațiile de sortare și transfer de la Ianca, Însurăței și Vădeni.
În acest context, consilierul județean Dănuț Lungu (PNL) a comentat în cadrul ședinței CJ: „Principalul obiectiv al acestei asociații ar fi elaborarea și aprobarea strategiei de dezvoltare a serviciului. Noi știm că vreo 5-6 ani de zile s-au cam blocat un pic investițiile în serviciul de salubrizare la nivel de județ. Puteți să ne spuneți ceva sau cei care fac parte din asociație pot să ne prezinte și nouă un raport al activității și totodată, o strategie de dezvoltare pe următorii ani sau pentru anul acesta? Ce s-a întâmplat cu acel proiect european care s-a blocat acum 3-4-5 ani de zile? Care sunt viziunile în acest domeniu? Pentru că, totuși, se cheltuie o anumită sumă anual din banii publici…”.

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) a declarat: „Proiectul n-a fost blocat absolut deloc. Suntem în momentul de față pe… nici măcar pe ultima sută de metri, pe ultimii 10 metri. Asociația este în procedură de licitație pentru operatorul unic, iar CJ Brăila este în licitație pentru operatorul în ceea ce privește stațiile de sortare de la Ianca, Însurăței și cea de la Vădeni. Toate licitațiile sunt în momentul de față la partea financiară și sperăm ca în vară-toamnă să știm care este câștigătorul pentru operatorul unic pentru județul Brăila și cine sunt operatorii sau operatorul pentru stațiile de sortare.

Deci acest proiect n-a fost blocat sub nicio formă și cu siguranță dacă lucrurile vor merge corect și nu vor fi contestații, în anul 2022 vom avea operator unic de salubritate în tot județul Brăila și operatori sau operator pentru stațiile de sortare.

Lucrurile sunt în direcția bună pe acest proiect. De la semnarea contractului și până la intrarea efectivă a operatorului e o perioadă de 6 luni în care operatorul trebuie să se organizeze pe raza municipiului și județului Brăila”.

Amintim că Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Brăila împarte județul în trei zone:

*Zona 1 cuprinde municipiul Brăila și comunele din zona periurbană, precum și comunele Mărașu și Frecăței, din Insula Mare a Brăilei. Aceste localități vor fi deservite de Stație de Sortare și Tratare Mecano-Biologică de la Vădeni și de Depozitul Ecologic de la Muchea;

*Zona 2 cuprinde orașul Ianca și comunele din partea de nord-vest și din centrul județului, ce vor fi deservite de Stația de Sortare și de Depozitul Ecologic de la Ianca;

*Zona 3 cuprinde orașul Însurăței și comunele din partea de sud-vest a județului, care vor fi deservite de Stația de Transfer Însurăței.