Președintele Chiriac, despre defrișările din stațiunea Lacu Sărat, pentru amenajarea unei zone de agrement: „Nemernicie! Noi nu ne opunem la atragerea de fonduri europene, dar nu prin genocid, tăind arbori seculari de 150 de ani!”

Președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD) și primarul municipiului, Marian Dragomir (PSD), se declară indignați de tăierea a zeci de copaci din stațiunea Lacu Sărat, pentru amenajarea unei zone de agrement  cu specific pescăresc, pe o finanțare europeană.

Ca urmare a reclamațiilor făcute de mai mulți cetățeni care au văzut ce se întâmplă în zona respectivă (între mănăstire și fosta tabără pentru copii), au fost sesizate instituțiile cu competențe în domeniu și au fost efectuate mai multe controale. În plus, a avut loc o întâlnire pe această temă, la care au participat primarului municipiului, Marian Dragomir, primarul Chiscaniului, Costică Cojea, viceprimarul comunei Chiscani, consilieri locali, precum și proiectantul și constructorul care lucrează la acest proiect. În cadrul discuțiilor s-au găsit soluții pentru a continua lucrările fără a mai tăia alți arbori.

Primarul Dragomir a participat la întâlnire dat fiind că Municipalitatea, alături de CJ Brăila și Primăria Chiscani, fac parte din Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru dezvoltarea Stațiunii Lacul Sărat.

Edilul șef a declarat astăzi că „răul a fost făcut, deși ar fi putut și a evitat”. Dragomir a mai precizat că cei trei parteneri din cadrul asociației au ajuns cu ceva timp în urmă la concluzia că este necesar un parc de joacă în stațiunea Lacu Sărat, „dar asta nu înseamnă să tai pomi, să defrișezi ca-n palmă zona respectivă înainte de a merge pe teren și de a verifica care sunt locurile prin care trec aleile, cum se amplasează întreaga infrastructură a parcului.

Acum erau două variante: varianta 1 – se pierdeau banii europeni și varianta 2, în care se mai repara ceea ce mai era de reparat, astfel încât proiectul să meargă mai departe, să fie un loc de joacă acolo, dar în totală armonie cu tot ambientul.

S-au mutat unele alei ca amplasare și am mai salvat unii dintre stejarii care erau programați în continuare la tăiere. La final putem să spunem că am armonizat lucrurile de comun acord cu absolut toți participanții la întâlnire, astfel încât proiectul să continue. Iar Asociația și-a manifestat intenția de a aduce un plus de valoare acestui proiect la finalizarea lui, prin plantarea tot a unor stejari în zonele în care s-au defrișat pomii, iar pe latura cu aleea de acces către mănăstire să se planteze tuia. Este trist că arbori seculari de peste 150 de ani s-au tăiat”.

În ceea ce-l privește, președintele  Chiriac a spus că ceea ce s-a întâmplat în păduricea din stațiunea Lacu Sărat a fost „ un genocid” și a arătat cu degetul către primarul Chiscaniului, Costică Cojea, care în acte este încă membru PSD, însă de câteva luni a anunțat că s-a alăturat taberei liberale: „Această defrișare n-a fost făcută decât la ordinul domnului Cojea. Nu avea cum să nu știe de nemernicia care se va întâmpla. Dacă domnul Cojea era la PSD se mai armonizau lucrurile sau măcar venea și întreba cum ar trebui să facă. Dar el astfel înțelege să facă administrație când a trecut la PNL.

Dezastru! Să taie arbori de 150 de ani, la mintea lui, nu știu… face un parc unde și bătrânii, și copiii să stea în soare.

Dați-vă seama, că am văzut în conferințele de presă de la «colegii» (de la PNL Brăila – n.r.): dacă domnul Cojea era de la PSD, «Nenorocire! Nenorociții de PSD-iști au tăiat, cu Cojea cu tot!». Acum domnul Cojea este  bun.

Noi trebuie să reparăm prin banii pe care îi dăm de la Primăria municipiului și CJ, toate aceste nebunii pe care le fac ei. Nu mi se pare corect!”.

Cei doi au fost întrebați cum se poate ca în ciuda acestor tăieri de arbori, instituțiile statului care au făcut controale să spună că totul e în regulă, din punct de vedere legal.

„Să dau și eu «pe surse», din documente se pare că lucrurile ar fi în regulă, că e «teren+construcție», dar era și partea de pădure. Se pare, tot «pe surse», că s-au făcut influențe foarte mari de la București pentru ca acest proiect și această nemernicie «să treacă cu vederea», astfel încât să meargă mai departe.

Niciodată nici eu, nici domnul primar nu ne opunem la atragerea de fonduri europene, de a face lucruri bune pentru comunități, dar nu prin genocid, tăind arbori seculari de 150 de ani!

Acum primarul Chiscaniului e «Costică» (aluzie la o declarație recentă a președintelui PNL Brăila, Alexandru Popa – n.r.). A intrat într-o gașcă «frumoasă», care nu face altceva decât să ducă camarila și toate problemele astea, lucrurile care nu corespund, într-o zonă în care nu fac bine”.

Întrebat dacă îl va mai primi înapoi pe Costică Cojea, în cazul în care acesta va dori să se întoarcă în PSD, Iulian Chiriac a spus: „Niciodată! Nu va mai veni înapoi niciun personaj care a plecat din PSD din probleme personale sau dacă a fost cumpărat ca la tarabă, pentru că acest individ dubios, politician dubios din Brăila care se crede zeu, semizeu (referire la președintele PNL Brăila, Alexandru Popa – n.r.) cumpără «la bucată» diverse personaje. Eu cred că în PSD sunt și vor rămâne oameni cu caracter, cu cuvânt, care și-au dat girul și vor respecta votul fiecărei comunități. Cei care s-au vândut au plecat”, a răspuns Chiriac.

 

Contactat telefonic, primarul Cojea a declarat: „Nu comentez inepțiile celor care fac declarații fără suport. Am lucrat întotdeauna corect, ceea ce s-a si dovedit în urma controalelor instituțiilor statului. Și voi lucra în continuare corect”.