Președintele Chiriac nu este dispus să-i dea caricaturistului Costel Pătrășcan satisfacția că l-a învins: CJ Brăila va continua procesul pentru Casa Umorului Desenat

Consiliul Județean Brăila va continua să cheltuiască bani publici pentru procesul cu caricaturistul Costel Pătrășcan, în care CJ și Muzeul Brăilei „Carol I” au pierdut în primă instanță. Mai exact, este vorba despre faptul că CJ și Muzeul Brăilei au folosit denumirea „Casa Umorului Desenat” pentru noua secție a muzeului, în ciuda faptului că Pătrășcan înregistrase deja la OSIM mărcile „Muzeul Umorului” și „Casa Umorului” și a informat cele două instituții cu privire la acest lucru.

Povestea Muzeului Umorului și a Casei Umorului, în care personajele principale au fost Costel Pătrășcan și Iulian Chiriac (PSD), o găsiți aici:

Costel Pătrășcan a câștigat prima runda în meciul cu CJ Braila pe tema Casei Umorului Desenat. Domnule presedinte Chiriac, mai cheltuiti mulți bani publici pentru o ambiție personală?/

În sentința dată ieri de Tribunalul Brăila se precizează că instanța „dispune interzicerea imediată pentru pârâți a utilizării sintagmei «Casa Umorului Desenat» în acțiunile, activitățile, documentele, întrunirile, simpozioanele, materialele scrise, etc, organizate de către aceștia, respectiv interzicerea folosirii/utilizării mărcii «Casa Umorului» singură sau în combinație cu alte înscrisuri sau documente de către pârâți sau colaboratorii acestora, inclusiv în mediul online”.

În aceste condiții, liberalul Alexandru Bucălău a propus astăzi, la finalul ședinței CJ Brăila, ca instituția amintită să renunțe la continuarea acestui proces, dat fiind că indiferent ce căi de atac s-ar folosi, este de așteptat ca toate instanțele să-i dea câștig de cauză celui care deține marca înregistrată. Bucălău consideră că a continua procesul înseamnă a arunca în vânt niște bani publici: „Având în vedere sentința care a fost dată ieri, aș dori să propun stoparea procesului cu Muzeul Brăilei, pentru că mi se par niște bani aruncați în vânt. Consiliul Județean a pierdut în prima instanță și nu văd rostul, dat fiind că domnul Pătrășcan și-a înregistrat la OSIM dreptul de proprietate asupra denumirii. Nu văd rostul continuării acestui proces”.

Deși cheltuirea banului public este un subiect de interes și subiectul în sine este unul de interes pentru brăileni, având în vedere că diversele faze ale conflictului între administrația PSD locală și caricaturist au suscitat vii discuții în spațiul public, președintele Chiriac nu a considerat potrivit să dea un răspuns clar.

El s-a folosit de faptul că potrivit legii, ședințele extraordinare nu au punctul „Diverse”, la care consilierii pot adresa întrebări pe teme care nu au legătură cu subiectele aflate pe ordinea de zi și pot primi răspunsuri. Evident, legea nu-l împiedică pe cel care conduce ședința extraordinară a CJ să permită aleșilor să pună întrebări și nu-l împiedică nici să dea răspunsuri la aceste întrebări, dar aici este vorba despre disponibilitatea persoanei în cauză de a da dovadă de transparență sau nu.

În acest caz, șeful județului n-a fost dispus să dea niște lămuriri pe această temă: „E declarația dvs, am închis ședința… Nu vreau să comentez procesul, sunt alte căi de atac… Ședința e închisă, e ședință extraordinară.”

„Apărarea o faceți din bani publici, domnule președinte!”,a mai spus Bucălău.

Chiriac a dat afirmativ din cap și cu asta subiectul a fost închis.