Președintele Chiriac: Nu se face nimic ilegal în legătură cu Drumul expres Brăila-Galați. CNAIR a permis constructorului să realizeze acele lucrări premergătoare

Nu se întâmplă nimic ilegal pe amplasamentul pe care va fi construit Drumul expres Brăila-Galați, sunt lucrări pentru care nu este nevoie de autorizație de construcție – este ceea ce spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac (PSD), care lămurește astfel lucrurile pe această temă.

Subiectul a înfierbântat spiritele, în contextul în care deputatul Florin Mircea (PSD) a comentat ieri pe o rețea de socializare o informație potrivit căreia firma care a câștigat licitația ar fi început lucrările fără a avea autorizația de construcție, ceea ce ar fi fost o încălcare a legii. În acest context, Mircea a acuzat Guvernul PNL că ar fi vinovat de această faptă penală: „Felicitari Penalilor! Ați făcut următorul pas într-un proiect început de mulți ani printr-o faptă penală…. dar nu ne miră. E ca toată activitatea guvernamentală din ultimii 2 ani!!!! Printr-o astfel de acțiune PNL-ul pune în pericol întregul proiect”.

La rândul său, deputatul Alexandru Popa (PNL) a postat aseară un comentariu în care îi atrage atenția lui Mircea că „nu e responsabil Guvernul pentru modul în care realizează lucrările niște firme private care au semnat un contract și au niște obligații legale”, apreciind că „e penibil ca un deputat care votează legi să nu aibă minime cunoștințe de legislație”. Popa a mai scris că „autoritatea care știe dacă acea firmă are sau nu autorizație de construcție este Consiliul Județean Brăila, care este condus tot de un PSD-ist”.

Contactat telefonic, președintele CJ Brăila ne-a declarat: „În primul rând, nu Consiliul Județean dă autorizația de construcție, ci CNAIR.

În al doilea rând, am vorbit cu cei de la CNAIR cu privire la acest subiect și am aflat că ceea ce fac constructorii sunt niște prospecțiuni în teren, cu niște foraje, ca să determine niște lucruri legate de solul din zonă, fac niște studii geotehnice pentru pregătirea lucrărilor propriu-zise.

Cei de la CNAIR le-au predat amplasamentul și le-au dat voie să facă acele lucrări pe timpul proiectării. După ce se termină proiectarea, se iau toate avizele și autorizațiile necesare pentru a începe lucrările de construcție. Noi, CJ Brăila, le-am dat deja avizul în vederea obținerii autorizației de construcție de la CNAIR și sunt în curs de a obține acea autorizație.

Dacă sunt alte lucrări care sunt necesare pe teritoriul județului, pentru a trage o țeavă de apă sau ceva similar, atunci da, noi, CJ, dăm autorizațiile și certificatele de urbanism și vom ajuta cu tot ce putem în acest sens.

Deci firma în momentul de față e în faza de proiectare, iar beneficiarul, adică statul român, prin CNAIR, le-a predat amplasamentul și le-a dat voie să facă acele lucrări premergătoare. Ei nu fac nimic ilegal prin faptul că realizează aceste lucrări premergătoare. Totul e corect și legal”.

Amintim că licitația pentru Drumul expres Brăila – Galați a fost câștigată de este Asocierea SC SA & PE Construct (lider de asociere), Spedition UMB și Tehnostrade. Durata contractului va fi de 34 luni, din care 10 luni perioada de proiectare și 24 luni perioada de execuție a lucrărilor. Perioada de garanție este de 120 de luni. Drumul expres va avea 11,088 km, 2 benzi pe fiecare sens de circulație și va include 3 poduri, 1 pasaj și 2 viaducte.

(sursă foto – facebook Cătălin Drulă)