PREȘEDINTELE CHIRIAC: PREFECTUL BOBOC NU S-A CONSULTAT CU MINE REFERITOR LA DECIZIA DE A TRANSFORMA CORPUL E ÎN SPITAL SUPORT PENTRU COVID-19, PENTRU PACIENȚII INFECTAȚI CARE AU ȘI PATOLOGII ASOCIATE SAU AU NEVOIE DE SUPORT ATI

„Nu știu cu cine s-a consultat prefectul, dar cu mine nu s-a consultat, atunci când a luat în calcul această soluție” – este ceea ce spune președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, cu referire la anunțul făcut astăzi de prefectul Cătălin Boboc, privind intenția de transformare a Corpului E (Cardiologie-Pediatrie) al Spitalului Județean în spital suport pentru COVID-19, pentru pacienții infectați care au și patologii asociate sau au nevoie de suport ATI.

Boboc a anunțat astăzi că „luând în considerare numărul mare de persoane cu alte afecțiuni non-urgente care necesită asistență medicală în spitale, s-a consultat cu mai mulți medici și a pregătit un set de modificări. În acest sens, marți, 12.05.2020, Instituția Prefectului-județul Brăila a transmis Spitalului Județean propunerea modificării structurii unității spitalicești, astfel încât Corpul B (fostul Spital 3) să asigure din nou tratamentul pacienților negativi COVID-19, dar cu păstrarea circuitelor pregătite, pentru a putea redeveni spital suport, dacă situația o va impune. Astfel, pacienții infectați cu virusul Covid-19 care vor avea și patologii asociate sau vor avea nevoie de suport ATI ori de intervenții chirurgicale vor fi tratați în Corpul E (Cardiologie-Pediatrie), care va fi transformat în spital suport”.

Prefectul a mai precizat că această propunere a fost deja prezentată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, iar dacă soluția va fi agreată și la nivelul Colegiului Director al Spitalului Județean de Urgență Brăila, se va emite o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență”. Cu alte cuvinte, ministrul Sănătății a fost informat înainte ca propunerea respectivă să fi fost acceptată de conducerea Spitalului Județean.

Întrebat dacă din punctul său de vedere, Corpul E poate face față ca spital suport pentru pacienții infectați cu virusul COVID-19 care vor avea și patologii asociate sau vor avea nevoie de suport ATI (Anestezie Terapie Intensivă), Chiriac ne-a declarat: „În momentul de față, acest Corp E este spital suport COVID-19 pentru Secția Boli Infecțioase și se pretează pentru așa ceva. El se pretează și pentru a fi un un Corp suport așa cum este acum Corpul B, adică să aibă și Chirurgie și absolut tot, dar mai trebuie făcute niște lucruri acolo, trebuie mutate două săli de operație, mai trebuie făcute niște circuite funcționale, mai trebuie aduse niște paturi. Spitalul așteaptă 50 de paturi care vor veni săptămâna viitoare, deci mai trebuie să treacă puțin timp, astfel încât acest Corp E să fie 100% funcțional pentru a prelua tot ce se făcea în Corpul B, ca spital suport COVID-19.

În principiu, suntem de acord cu ideea asta, pentru a relaxa Corpul B și a începe să internăm acolo bolnavi cronici, cum era înainte, dar Corpul E trebuie dotat și utilat corespunzător, astfel încât să aibă tot ce este nevoie pentru a fi spital suport COVID-19. În plus, trebuie să mai avem în vedere și o chestiune legată de resursa umană, fiindcă este nevoie de personal, de medici, asistente și infirmiere care să lucreze în Corpul E, dacă va deveni spital suport COVID, în locul Corpului B.

Ca atare, conducerea Spitalului Județean analizează situația, ca să găsească soluții, acele soluții vor fi propuse Direcției de Sănătate Publică, care va aproba planul conducerii spitalului, după care va înainta adresa Ministerului Sănătății, pentru a fi schimbat ordinul prin care Corpul B era desemnat spital suport COVID-19.

După cum vă spuneam, prefectul nu s-a consultat cu mine înainte de a anunța public această intenție de a transforma Corpul E în spital suport COVID-19. De o lună și două săptămâni noi nu am mai avut niciun fel de discuție; doar acum câteva zile am avut un schimb de SMS-uri pe tema transferului de pacienți de la Adjud, că eu știam și că el nu știa…

Eu nu cred că el, ca pefect, nu știa de acest transfer. Și el fiind cocoșelul județului, nu cred că trebuia să-l anunț eu pe el, în condițiile în care eu am aflat în ziua în care trebuia să aibă loc transferul de pacienți. Ca prefect și ca președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, trebuia să știe, trebuia să coordoneze, dacă tot are impresia că el coordonează ceva… “.